Annons
Nyheter

Oasens verksamhet riskeras

Nyheter • Publicerad 15 oktober 2007

MÖRBYLÅNGA

På Oasen går nära 20 av Skansenskolans elever som behöver specialstöd i undervisningen. Utan detta stöd går inte vissa elever till skolan överhuvudtaget. Nu riskerar verksamheten att försvinna om Köpingskolan blir kvar.

Annons

– Det har varit för mycket fokus kring Köpingskolans vara eller icke vara. Men kärnan i hela den debatten är ett medborgarförslag, där det föreslås att Oasen ska avyttras istället för Köpingskolan, säger Nina Åkesson, ordinarie ledamot i skolnämnden.

TILLRÄTTALAGT

Oasen har funnits sedan 2003. Det är en organisation inom specialundervisningen för Skansenskolans årskurser 7-9. Hit går elever som på grund av olika anledningar inte kan vara i den vanliga undervisningen fullt ut.

– Det kan handla om personer med funktionshinder, dyslexi och annat. Personer som behöver tillrättalagd miljö, säger Majvor Strålenstam, en av Oasens tre speciallärare.

På Oasen anpassas arbetsmiljön efter eleverna. Vissa måste ha mörkare runt omkring sig, andra ljusare eller lugnare.

– Eleverna får detta specialstöd för att skapa strategier så att de kan gå tillbaka till den vanliga undervisningen, säger Majvor Strålenstam.

GÅR EJ BEDRIVA

Och hennes kollega Marianne Bjerleus menar att verksamheten bidragit till tydliga förbättringar:

– Man måste tänka på att det här inte handlar om ointelligenta barn, de orkar bara inte med den vanliga skolmiljön. Innan detta startade var det många elever som inte kom till skolan överhuvudtaget. Nu är det många fler i Mörbylånga än i andra kommuner som klarat att gå vidare till gymnasiet och stannat där.

Oasens personal är oroliga för vad som händer med eleverna om kommunfullmäktige väljer att följa medborgarförslaget och bevara Köpingskolan istället för Oasen.

– Om vi går tillbaka till skolans lokaler måste verksamheten läggas ner. Det går inte att bedriva den i vanlig skolmiljö. Vi förstår att föräldrarna på Köpingskolan kämpar för sin skola men den stora elevgruppen där har lättare än våra elever att ställa om till annan miljö, säger Majvor Strålenstam.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons