Nyheter

Nyvald ordförande tvekar att greppa klubban

Nyheter • Publicerad 12 december 2008

MÖRBYLÅNGA

Vägrar vice ordföranden i Mörbylånga socialnämnd, Göran Adolfsson (s), att släppa den tillfälliga ordförandeklubban? Monika Löfvin - Rosén (c) är visserligen vald som ordförande, men vid det senaste mötet med nämndens arbetsutskott framgår det tydligt att det är ex-landstingsrådet som svingar klubban...

Har det skett någon slags tyst och dold palatsrevolution i Mörbylånga kommuns socialnämnd?

Den 24 november blev Monika Löfvin - Rosén (c) vald till socialnämndens ordförande av ett enigt fullmäktige. Veckan efter, den 3 december, håller socialnämndens arbetsutskott sitt första möte med den nye ordföranden. Men i protokollet står det tydligt att beslutande ordförande är – Göran Adolfsson (s). Monika Löfvin - Rosén har bara betrotts med att justera protokollet.

Hör du du, Göran Adolfsson, vägrar du släppa den tillfälliga ordförandeklubban?

– Ha, nejdå, Monika tyckte bara att det var lugnast att jag höll i klubban den första gången som hon var med.

– Det är inte alls tal om någon palatsrevolution.

TRÄNARE

Hur ska det då bli nästa gång när hela nämnden sammanträder?

Jodå, Göran Adolfsson lovara att lämna klubban ifrån sig.

– Den första gången ville hon lyssna och lära och bad mig att föra sammanträdet. Hon har en del att läsa på och det förstår jag.

Nu skulle man annars kunna förmoda att en vald ordförande vet vad som begärs. Göran Adolfsson har dock, som redan framgått, en viss förståelse för att det kan ha sina sidor att ta över med en gång.

– Hon kommer in mitt i en mandatperiod. Det är mycket att sätta sig in i och ja...

 Men ändå...

– Nja, ett litet svaghetstecken kanske.

Kan tänka dig att ställa upp som personlig tränare?

– Jodu, det skulle se ut det...men visst kan hon få lite tips om formaliadetaljer. Den förre ordföranden (Claes Brolinson, red.) var inget vidare på det härmed att ställa propositioner och liknande.

RING CLAES

Nästa möte med beslutsfattarna i socialnämnden– och den här gången blir det med hela gänget – sker den 17 december. Tills dess blir det till att läsa på. Ölandsbladet kan också bidra med tips för att göra livet lättare för en nyvald ordförande. Kolla exempelvis den här adressen: www.kunskapsbanken.lsu.se/ordförandehandboken. Där finns några nyttiga hållpunkter för en nyvald ordförande. Dit hör exempelvis:

”Fråga gärna tidigare ordföranden i din eller andra organisationer hur de arbetat för att uppnå en viss sak...”

Det är bara att ringa Claes Brolinson, så det blir lite fart igen.

ULF HEDMAN

ulf.hedman@olandsbladet.se

Fotnot: Ölandsbladet har sökt Monika Löfvin - Rosén, men utan att lyckas.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.