Nyheter

Nytt vin från Öland

Nyheter • Publicerad 7 april 2006

Öland är ett gott land.

Men vill du veta hur Öland verkligen smakar så kanske det är läge att ställa sig i Systembolagets kö i maj?

Då lanseras det nya öländska vinet ”Under Ölands sol”.

Namnet är självklart. Det anger så att säga själva tillverkningsplatsen.

För det är just under Ölands sol, vid Håks Gård i Beteby strax söder om Mörbylånga, bara några längre stenkast från Kalmarsund, som druvorna odlats fram.

– Det ska bli spännande. För det är klart, man bär det här rätt nära hjärtat, säger Eva Gustafsson om premiären för det nya vinet i maj.

Fram till årsskiftet arbetade Eva Gustafsson vid Systembolaget i Mörbylånga. Sedan gick det inte längre att kombinera arbetet med rollen som vinproducent.

Hon fick helt enkelt välja.

– Jo, så är det ju, fast så har jag knappt själv tänkt, säger Eva Gustafsson.

Intresset för vinproduktion är brinnande. Maken Conny och dottern Emy har också engagerats.

Genom medlemskapet i föreningen Svenska Vinodlare har Eva med familj både skaffat sig kunskaper och kontakter som varit nyttiga i själva igångsättningen av vinproduktionen.

Vinstockar köptes in från Skåne och Gotland. Sveriges mest framgångsrike vinmakare Göran Amnegård från Flen kontrakterades för förädling av de öländska druvorna.

– Vi petar inte för mycket i hans jobb. Men det är klart att vi vill att vinet ska smaka så att man känner igen druvorna, säger Eva Gustafsson.

I dag har den lilla vingården 300 vinstockar och några sticklingar. Förhoppningen är att gården ska kunna växa. Förutsättningar finns.

Fem olika druvsorter har provats, där Rondo och Phoenix visat sig lyckosammast i den kalkrika jorden.

Det är 2004 års skörd från de bägge druvsorterna som nu färdigproducerats för vin.

Phoenix har gett ett vit halvtorrt vin. Rondo ett rött matvin.

Det är inget vin som någon hinkar i sig.

– Det blir ett ganska dyrt vin i och med att det är så unikt, säger Eva Gustafsson.

100 flaskor, 70 med rött vin och 30 med vitt, går ut till försäljning 2 maj. Vinet kommer framför allt att distribueras regionalt till Systembutikerna i Mörbylånga, Borgholm och Kalmar, samt möjligtvis även till sommarbutiken i Löttorp. Om det nu finns några flaskor kvar till sommaren det vill säga.

Hemsidan färdigställs i dagarna och till sommaren kommer det att genom Ölands Turist AB erbjudas guidade visningar i vingården.

Förhoppningen är att ännu fler ska få smak på Öland och öländskt vin i synnerhet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.