Annons
Nyheter

Nytt uteserverings-bråk på gång?

Nyheter • Publicerad 3 mars 2006

BORGHOLM

Trädäck eller inte trädäck på Storgatan i Borgholm - ska förra sommarens stora uteserverings-rabalder upprepas?– Frågan ska hanteras i samråd med fastighetsägarföreningen och cityföreningen, efter ett år ska föreskrifterna ses över, berättar planeringschef Christer Petersson på Borgholms kommun.

Annons

Vintern och den eviga snön till trots, om drygt tre månader är uteserveringarna längs Storgatan på plats.

Inför säsongen 2005 utlovades enhetlighet, i föreskrifterna för utformningen av uteserveringar tillåts inte trädäck - allt ska ner på markplan, direkt på gatan.

Två uteserveringar vägrade att följa föreskrifterna och genom ett både svagt och vagt agerande av kommunen tilläts avstegen, bland annat med motiveringen ”vi (kommunen) agerar nästa år”.

Nu är nästa år här.

Säsongen är endast 16 veckor bort.

– Trädäcken...det har vi inte hunnit diskutera, medger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, men tillägger snabbt:

– Utgångspunken måste vara att de föreskrifter som fullmäktige klubbat följs.

summera

Hon ser lyckade exempel på andra sidan bron, exempel att ta efter.

– Titta på Kalmar, där finns inte en uteservering med trädäck.

Annons

Kommunens planeringschef har föreskrifterna och frågan om uteserveringarnas utformning i sin planering.

– Frågan ska hanteras i samråd med fastighetsägarföreningen och cityföreningen. Vi ska gemensamt titta över föreskrifterna och komma med ett förslag och detta ska ske ganska omgående, det måste vara färdigt under den här månaden, säger Christer Petersson.

Huruvida detta förslag kan utmynna i nya avsteg från ”icke-trädäck-regeln” vill Christer Petersson inte kommentera. Han konstaterar mer:

– 2005 var första året för föreskrifterna och nu är det dags att titta på dem och summera.

gågataåret runt

Mer Storgatan: på styrelsens förslag och som väntat sa cityföreningen under onsdagens årsmöte ja till gågata från påsk till skördefest, utan avbrott.

Beslutet, som kommunen förväntas expediera, välkomnas av kommunalrådet.

– Ett steg i rätt riktning, konstaterar Lisbeth Lennartsson och gör ingen hemlighet av att hon helst ser gågata året runt.

– Fast det är inget jag i nuläget tänker ta strid om. Men kommer det ett sådant förslag skulle jag definitivt inte säga nej.

Solidarisk med denna gågate-tanke väljer kommunalrådet, när hon befinner sig bakom ratten, andra gator än Storgatan.

Annons

– Jag kör den aldrig själv!

Från cityföreningens årsmöte rapporteras skifte på ordförande-posten, ny ordförande är Jeanette Beerman. Flera nya namn invaldes i styrelsen, bland dem Kjell Jacobsson och Christer Höglund.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons