Nyheter

Nytt skolförslag - kraftsamla i Gärdslösa

Nyheter • Publicerad 22 oktober 2012

ÖLAND

Stäng Runstens skola och samla skolverksamheten på östra sidan till Gärdslösa skola - ett nytt inspel i skoldebatten.

– Ett alternativ kan vara att hyra in paviljonger till Gärdslösa, bekräftar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).

De intensiva och högljudda protesterna mot utbildningsnämndens inriktningsbeslut att stänga Runstens skola och mer än halvera verksamheten vid Gärdslösa skola fortsätter.

Nu lanserar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson en nygammal tanke – stäng Runstens skola och kraftsamla i Gärdslösa.

– Det gäller att hitta lösningar, en sådan kan vara paviljonger vid Gärdslösa skola och samla alla elever på östra sidan där, säger hon och pratar sig varm för varan.

– Där finns ett fungerande kök, där finns en modern gymnastiksal och där har det investerats genom åren. Och då slipper vi jättedyra åtaganden i Runstens skola.

BILLIGARE

Idén att lösa skolsituationen på östra sidan genom att hyra in paviljonger fanns redan när Slottsskolan lämnade sin tillfälliga fristad i Mejeriviken.  Enligt Lisbeth Lennartsson var just dessa paviljonger dock för dyra för fortsatt hyra.

– Hur mycket det skulle kosta nu vet jag inte, där får man i så fall undersöka marknaden, säger hon och är också osäker på hur mycket utbildningsnämnden sparar på en ”Gärdslösa-lösning”.

– Jag vet inte vilken besparing det blir, men runtikringkostnaderna blir definitivt billigare och fulla klasser borde också innebära sänkta personalkostnader.

KASANDE

Kommunstyrelsens sparkrav mot utbildningsnämnden under budgetåret 2013 är drygt sex miljoner kronor stort, enligt förvaltningens egna beräkningar ska stängning av Runstens skola, F-2 skola i Gärdslösa och alla elever i årskurs 6 från söder och centrum, inklusive Köpings skola, till Slottsskolan spara 4,7 miljoner kronor, inklusive nödvändiga investeringar.

Kommunledningen ska träffa föräldrarstyrelserna på skolorna i Runsten och Gärdslösa i morgon (onsdag) och kommunalrådet tror att en eventuell satsning i Gärdslösa kan falla i god jord.

– På stormötet förra veckan lät det som att det viktiga var en fullvärdig skola på östra sidan, säger hon och sågar delvis utbildningsnämndens inriktningsbeslut.

– För flera familjer innebär det förslaget ett väldigt kasande på ungar. Jag tycker inte att det duger ur ett samhällsserviceperspektiv, där måste vi hitta lösningar.

MASSFLYKT

I debatten om framtiden för skolorna på östra sidan hörs samtidigt flera påståenden kring utbildningsnämndens inriktningsbeslut, ett sådant är att Rälla skola inte klarar en anstormning från Gärdslösa/Runsten, ett annat förutspår massflykt till närliggande skolor i Mörbylånga kommun.

Utbildningschef Lars Bylund dementerar det förstnämnda och ligger lågt i det sistnämnda.

– Hur många elever som flyttar till Gärdslösa eller Runsten är en okänd faktor, det är svårbedömt. 

• Men de får ingen skolskjuts?

– Nej, så är det. Men jag vill inte ha några synpunkter

• Nu diskuteras det återigen paviljonglösning?

– I det här läget ska vi inte stänga några dörrar och paviljonger är något vi tittar på. Vi har redan paviljonger i Gärdslösa, Slottsskolan övade på det och ute på Lundgård har vi paviljongslösning så vi har viss vana på det. Och fördelen initialt med paviljonger i Gärdslösa är att det skapar flexibilitet, man bygger i alla fall inte fast sig, svarar Lars Bylund och påpekar att frågan är för politisk hantering.

Utbildningsnämndens ordförande Christina Ateva (C) välkomnar ytterligare förslag och nya infallsvinklar.

– Paviljonger har vi resonerat om tidigare och får fundera vidare på. Det viktiga är att hitta en bred lösning för skolsituationen, en lösning som är ekonomisk hållbar och som är minst smärtsam för alla berörda.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.