Annons
Nyheter

Nytt Kakelcenter i brandzonen

Nyheter • Publicerad 10 december 2007

FÄRJESTADEN

Det klassiska, (ur)gamla Karlssons Järn utger numera en urtrist syn som rivningsfastighet. Som bekant brann det i fastigheten för nästan exakt ett år sedan och sedan var det slut. Nu ska Kakelcenter bygga nytt på fastigheten – men brandrisken är stor anser Räddningstjänsten...

Annons

Kakelcenter har i omgångar sökt bygglov för att uppföra en ny affärsfastighet på Storgatan (mitt emot Ölandsbladets redaktion). Först önskade man klartecken för ett trevåningsbygge med kontor på övervåningen, men det blev nobben. Nu har man gått tillbaka med ett bygglov där ritningarna visar ett tvåvåningsbygge. Således borde det vara mer eller mindre fritt fram.

Men Räddningstjänsten har vissa påpekanden att göra. Närmsta granne är nämligen en bensinmack. Och som Räddningstjänsten övertydligt påpekar i ett remissyttrande: ”Denna verksamhet har tillstånd för hantering av brandfarlig vara.”Jo, det är väl liksom det som man brukar ha att göra på bensinmackar som servar alla oss som kör med förbränningsmotorer.

ZONSPEL

Hursomhelst så är det just det som är kruxet. Macken ligger nämligen väldigt nära Kakelcenters fastighet. Och minsta säkerhetsavstånd ska vara 25 meter enligt Sprängämnesinspektionen. Frågan är nu om själva kakelkåken hamnar inom denna zon eller inte. Skulle de inte göra det är det ett tvingande krav att ”avkräva sökanden en riskanalys som visar hur de krav på avstånd från bensinstationen kompenseras med andra säkerhetsåtgärder...”

Av Räddningstjänstens skrivelse kan man förmoda att kåken hamnar i riskzonen. Och nu får Kakelcenter alltså spela ett säkert zonspel.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons