Annons
Nyheter

Nytt försök med friskola i Runsten

Nyheter • Publicerad 25 februari 2013

Runstenfolket ger inte upp - för fjärde gången försöker Byskolan Ostkusten AB med politikern Peder Svensson i spetsen starta en friskola i samhället.

- Om kommunen är välvillig kan det gå. Det är ett sista försök, ett hugskott, som kan gå om kommunen är välvillig, säger han till Ölandsbladet.

Annons

Tre gånger har Skolverket sagt nej till friskola i Runsten och Gärdslösa, framförallt på grund av att lokalfrågan inte varit löst.

Med nedläggning av Runstens skola denna höst ser nu friskolefolket i Byskolan Ostkusten AB en sista möjlighet. Men det brådskar. En ansökan har skickats in till Skolverket och först i oktober räknar ordförande Peder Svensson med definitivt svar från myndigheten.

Då kan Runstenseleverna redan befinna sig på "fel” sida kommungränsen, i skolan i Gårdby i Mörbylånga kommun.

- Blir det så är det för sent, man kan inte flytta på barn hur som helst. Det är det som är problemet. Men kan utbildningsnämnden tänka sig att skjuta på nedläggningen en eller två terminer kan det gå, säger Peder Svensson och hoppas att Byskolan Ostkusten AB vid en nedläggning kan ta över lokalerna för snabb inflytt.

- Kommunen borde vara glad att slippa fastigheten, vore rena förtjänsten för deras del, anser han.

Läs mer i tisdagstidningen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons