Nytt center för misshandlade kvinnor
KALMAR
Till hösten beräknas alla kommuner i Kalmar län ha sagt ja till centret Vingen, som ska ta hand om våldsutsatta kvinnor och barn.
Centret ska ligga i Kalmar och beräknas öppna nästa vår.
Vingen är ett direkt resultat av arbetet som utförts av länets regionala nätverk för kvinnofrid (se Ölandsbladet 070721).
– Vi måste rekrytera personal och har inte grepp om helheten än men förhandsbeskeden från de inblandade nämnderna är positiva, säger Tommy Ohlsson, enhetschef på Mörbylånga kommuns individ- och familjeomsorg.
EN FJÄRDEDEL ANMÄLS
År 2005 utsattes 765 kvinnor i Kalmar län för kvinnofridsbrott, över 100 var bosatta på Öland. 390 kvinnor misshandlades. Brottsförebyggande rådet, BRÅ, uppskattar att bara en fjärdedel av antalet inträffade våldsbrott anmäls. När det gäller mäns våld mot kvinnor är mörkertalet ännu större. Denna statistik har varit en stor anledning till att nätverket för kvinnofrid vill starta Vingen – centrum mot våld i nära relationer.
POLISEN AVGÖRANDE
När centret är igång kommer kontakten med polisen att vara avgörande. Via polisanmälningar ska centret kunna kontakta de inblandade kvinnorna, barnen och männen. Den dominerande delen av centret ska vara verksamheten för kvinnor. Genom enskilda samtal och gruppverksamhet, rådgivning, krisbearbetning och längre behandlingskontakter ska kvinnorna ta tillbaka makten över sina liv.
BARN KAN BLI FÖRÖVARE
Grundläggande i centrets arbete blir också arbetet med barnen, som måste bearbeta sina upplevelser. Många barn som varit vittnen till eller själva utsatts för våld, blir förövare som vuxna.
Även männen som utför våldet får tillgång till enskilda samtal och gruppverksamhet, vilket polisen och kriminalvården ansvarar för. Fokus i behandlingen ska ligga på barnen eftersom de är den vanligaste anledningen till att våldsamma män vill förändra sina liv.
Centret ska ligga i två olika två lokaler eftersom kvinnorna och barnen aldrig ska behöva oroa sig för att möta männen i samband med sina besök.
HÖGRE KRAV PÅ BOENDE
En ändring i socialtjänstlagen ställer högre krav på skyddat boende, eftersom stödet för de våldsutsatta kvinnorna måste förstärkas. Idag ansvarar Kvinnojouren Kalmar för det skyddade boendet i den södra länsdelen men Nätverket för kvinnofrid tror att behovet kommer att öka.
GER RESULTAT
I planeringen av Vingen har nätverket kollat på andra kommuner som gjort liknande satsningar. En av dessa är Malmö, där Kriscentrum för kvinnor och barn startade år 2000. Det centret har bidragit till att socialtjänsten har fått kännedom om cirka 500 fall av kvinnovåld, att jämföra med 100 fall innan centret startade