Nytt bibliotek i Färjestaden
FÄRJESTADEN
Behovet av ett nytt bibliotek i Färjestaden har funnits sedan en lång tid tillbaka. Men i alla andra mer eller mindre högljudda kravdebatter har biblioteket drunknat i stridslarmet. Nu finns dock ett konkret förslag om en utbyggnad av det befintliga biblioteket på ritpappret.
Förslaget, som Akro-teknik tagit fram i samarbete med det kommunala Bostadsbolaget, går i korthet ut på att fördubbla den befintliga ytan på den existerande fastigheten på Storgatan.
De har 470 kvadratmeter nu. Med förslaget blir det 900, säger vd:n för Bostadsbolaget, Per Olof Linde.
Finns det då några formella hinder för tillbygget?
Nej, inga som är oöverkomliga. Vi äger fastigheten och nu gäller det bara att göra en maximal utbyggnad. Det krävs en viss planbearbetning. Men det finns ingen som kan bli störd av bygget eftersom vi bygger ut på gården.
Men enligt ritningarna lär också statyn utanför entrén ryka, då byggnaden kommer att växa ut en bit även mot Storgatan. Kostnaden kan i runda slängar landa på någonstans mellan åttatio miljoner kronor.
Och det är väl en betydligt rimligare ram än visioner om jättelika kulturpalats, tror Per Olof Linde.
BÄTTRE ÄN NOLL
Kerstin Olofsson, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, tycker att förslaget är utomordentligt. Dock hänger ett stort MEN i luften.
Vi måste ha minst 1000 kvadratmeter. Det är minimum. Skulle vi rakt av acceptera det här förslaget, skulle vi förmodligen ångra oss om några år.
Men kan då 100 kvadratmeter vara så väsentliga? Jo, enligt Kerstin Olofsson är just 1000 kvadratmeter smärtgränsen.
Det behövs till grupprum för vuxenstuderande, personalutrymmen värda namnet, bättre exponering av allt som hör ett bibliotek till, och så vidare, och så vidare.
Men medge att förslaget är bättre än noll kvadratmeter?
Självklart, förslaget är utomordentligt. Men nu hoppas vi att stadsarkitekten, Johan Lunde, kan se om det finns en möjlighet att få in ytterligare 100 kvadratmeter.
Kerstin Olofsson medger dock att pratet om ett nytt bibliotek i Färjestaden har blivit bra mycket mer och än just prat.
Det är betydligt mer konkret nu.