Annons
Nyheter

Nytändning i Mörbylånga: ”Nu ska det byggas i hamnen”

Nyheter • Publicerad 2 november 2007

MÖRBYLÅNGA

Mörbylånga kommun och Kalmar Lantmän träffade sent på onsdagen en överenskommelse där Lantmännen ger upp sitt läge i hamnen och flyttar till Systembolagets gamla lokaler på Köpmannagatan. Och därmed är det fritt fram för exploatörer att börja planera för bostadsbyggande på i första hand 5 000 frigjorda kvadratmeter kommunal mark.

Annons

– Vi är överens om att räta ut de frågetecken som funnits när det gäller Lantmännens flytt till Systembolagslokalerna, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (m), som givetvis är tillfreds över de senaste dagarnas utveckling på förhandlingsfronten.

Redan för några månader sedan kunde Ölandsbladet meddela att det fanns planer på att få Lantmännen att flytta in i de gamla Systembolagslokalerna som kommunen förvärvat för 2,5 miljoner kronor. Men en kort tid därefter hävdade vd:n på Kalmar Lantmän, Clas Göran Nilsson, att lokalerna inte var ”passliga för deras verksamhet.” Och man kan ju förstå Lantmännens position. Deras tomthyra på lite drygt 900 kronor om året, enligt ett nära 50 år gammalt avtal, har inte precis belastat kostnadskolumnen i räkenskaperna.

LOCKA FOLK

Mörbylånga kommun, som gärna vill se en utveckling på orten Mörbylånga, som gått kräftgång i många år, gav sig emellertid inte. Man kastade in kommunchef Staffan Larsson i en ny förhandlingsrunda med Lantmännen. Sent på onsdagseftermiddagen verkar det också som om det mesta gått i lås.

– Vi är i princip överens. Lantmännen ska flytta och vi ska hjälpa till med att se till att deras nya lokaler blir ”passliga”, säger Kent Ingvarsson (m).

Detta med ”passlig” innebär bland annat att baksidan på Systembolaget ska inhägnas och möjligen bygas på med ett tak som skydd för lantbrukets ”bulkprodukter”. Den egentliga Systembolagslokalen passar annars utmärkt för Lantmännens koncept som kallas för Granngården. Det vill säga för handel med sådana produkter som villaägarna brukar köpa. Men den stora poängen är alltså att mer än 5 000 kvadratmeter byggyta frigörs i hamnen. Och därmed kan Mörbylånga få samma lyft som Färjestaden.

– Jag är övertygad om att lägenheter i Mörbylånga hamn kommer att locka folk. Pendlingsavståndet till Kalmar är bara en dryg kvart längre. Och det är ju inte mycket att bråka om.

INFLYTTNING

Enligt Kent Ingvarsson har ”många stora byggföretag” hängt på låset till hamnen ett bra tag nu.

– Men i och med den här överenskommelsen har vi ju dyrkat upp låset. Så nu hoppas jag det tar fart. Och vi för förstås en kontinuerlig dialog med dem.

Annons

Den nu frigjorda ytan är inte det enda kommunalt ägda markområde i hamnen som finns att tillgå. Kommunen äger också mark i den östra delen av hamnen. Mark där det just nu står några anskrämliga plåtskjul som Lantmännen (och Odalmannen) också förfogar över.

– Men vi hoppas att kunna frigöra även dessa ytor för byggnation så småningom.

Men är då tidpunkten för bygge, om än i ett attraktivt läge, den bästa? Räntorna stiger och det märks en avmattning i byggsektorn. Kent Ingvarsson tror snarare att det bra med en avmattning.

– Om marknaden inte är fullt lika het som den varit, kan byggföretagen kanske pressa sina kostnader och det är ju bra för alla parter.

När tror då Kent Ingvarsson att det kan bli tal om inflytning?

– I bästa fall runt 2009-2010.

ULF HEDMAN

KOMMUNCHEFEN FÖRTYDLIGAR

Telefonerna, mobila som fasta, i kommunchef Staffan Larssons tjänstemodul började ryta nästan i samma ögonblick som Ölandsbladet ramlade ner i brevlådorna på fredagsmorgonen.

Anledning? En artikel (se ovan), där Lantmännen sägs ha lovat att flytta till Systembolagets gamla lokaler. Enligt kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) är affären så gott som i hamn, vilket också Ölandsbladet påpekar i artikeln. Men kommunchefen, Staffan Larsson, vill inte ropa ”hej” riktigt än.

Annons

– Det finns ingen skriftligöverenskommelse, men förhandlingar pågår.

Lantmännen ska inte flytta? Och det blir ingen exploatering i hamnen?

– Jodå, det sk bli bostadsbyggande i hamnen och Lantmännen är villiga att flytta om vi kommer fram till ett bra alternativ.

Och Systembolaget är inte det?

– Systembolaget kan vara ett alternativ.

Kontentan är således: Det SKA bli bostadsbyggande i hamnen inom en nära framtid – Staffan Larsson talar själv om ”byggstart 2008” – och Lantmännen kan flytta till systembolagets lokaler om kommunen fixar till de så att de fungerar för Lantmännen alla verksamheter. Alltså i stort sett det som kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) berättat för Ölandsbladet.

– Men inga formella papper är skrivna – än.

ULF HEDMAN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons