Annons
Nyheter

Nystart för ”Vuxna på stan”

Nyheter • Publicerad 30 november 2011

BORGHOLM

Cannabisen bland unga i Borgholm bekymrar kommunens ungdomssamordnare Anette Axelsson.

Annons

– Det är viktigt att föräldrar och vi som jobba med ungdomar är uppmärksamma, säger hon och betonar vikten av vuxna på stan.

– Cannabisbruket och skadegörelsen är ett tecken på att vuxna behövs.

”Vuxna på stan” står inför nystart. Västar och annan utrustning finnes, engagerade föräldrar likaså och i kväll (torsdag) kan intresserade söka sig till stadshuset i Borgholm för information och diskussion.

Ungdomssamordnare Anette Axelsson talar sig varm för vuxna på stan.

– Det skapar trygghet och det betyder mycket för ungdomarna, bara att finnas där visar att man bryr sig.

Hon betonar att de som ställer upp är just vuxna och inget annat.

– De ska inte provocera eller uppfostra, det handlar inte om att agera utan att vara just vuxen och se och höra och någon ungdomarna vet att de ta kontakt med. Polisen och andra ska jobba med sitt, medan vuxenvandrarna är vuxna medborgare på stan.

VUXNA BEHÖVS

Utgångspunkten för kvälls- och nattvandringarna, företrädesvis på fredagar och lördagar, blir troligen Krongården.

– Där finns personal, där finns ungdomarna och där kan man få en fika.

Annons

I den våg av skadegörelse Borgholm drabbats figurerar unga och samtidigt har polisen genomfört flera riktade insatser där dryga tiotalet borgholmsungdomar fastnat, misstänkta för eget bruk samt innehav av cannabis.

– Cannabisbruket och skadegörelsen är ett tecken på att vuxna behövs. Det är viktigt att föräldrar och vi som jobba med ungdomar är uppmärksamma, säger Anette Axelsson och tror att mycket handlar om utanförskap.

– Fritiden är viktig för ungdomarna, det är där de skapar sig en identitet och där gäller det att de fångas upp någonstans för att inte hamna utanför, där behöver vi vuxna och samhället vara flexibla och möta de behov som finns.

PLACERING

För de ungdomar som tagits av polisen väntar förutom polisutredning, böter och medverkan i belastningsregistret även ingripande av socialförvaltningen. Exakt hur är från fall till fall och efter en första förhandsbedömning.

I en del fall öppnas utredning där åtgärden kan bli allt från några samtal med alkohol- och drogterapeut till placering.

Enligt IFO-chefen Hillevi Österbo har många av de ungdomar socialförvaltningen pratat med en mycket liberal syn på droger.

– Alla ungdomar som det kommit in anmälningar på från polisen den senaste tiden har blivit erbjudna alkohol– och drogterapeut, men alla har inte tackat ja. Första samtalet har varit tillsammans med föräldrarna, fyller IFO-chefen i.

I åtgärdspaketet ingår även behandling.

– Det finns även en möjlighet att påbörja en behandling för de ungdomar som redan kan se att de har ett beroende, påpekar hon och tillägger:

– Vi tar mycket allvarligt på det som händer nu bland ungdomarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons