Nyheter

Nybildad förening vill ta över Södviksskolan

Nyheter • Publicerad 18 november 2009

SÖDVIK

Den nybildade föreningen ”Öland Kust till Kust” vill ta över Södviksskolan och göra den till ett center för en rad olika delprojekt.

– Vi har samlat boende i Persnäs socken ett antal gånger för att se vilka idéer som finns i bygden och utifrån de som kommit fram har vi jobbat vidare, skriver föreningens ordförande Ann Zetterberg i en intresseförfrågan till Borgholms kommun.

Och det är en lång rad delprojekt som man presenterar i skrivelsen:

Vandringsleder från kust till kust (Ann Zetterberg driver sedan några år Toksnäs Gård med B&B, galleri och tapetserarverkstad och arrangerar också vandringaar och cykelturer, reds anm), utveckla stenbrottet i Gillberga och utveckla Sandviks hamn.

När det gäller Södviksskolan vill man göra den till ett informationscenter för geoturism, skapa ungdoms– kultur– och kursverksamhet och ett lokal turist– och informationscenter.

Vidare lokaler för utställningar, företagshotell för fåmansföretag och lägerskolor för alla åldrar.

– Det övergripande målet för föreningen är att skapa engagemang i bygden så att kreativiteten hos de boende kommer att generera idéer och att bygden växer.

– Vi ser att Södviksskolan är en bra plattform att jobba vidare utifrån med sitt centrala läge och utmärkta lokaler. Vad vi vet nu så kanske skolan ska användas vid filmatiseringen av Johan Theorins böcker, men detta ser vi inte som ett problem utan en möjlighet, säger Ann Zetterberg.

Föreningen samarbetar också med ”Öland – Kalkstenens Landskap” och tillsammans vill man skapa ett center med utställningar och information om kalkstenens betydelse för regionen.

– Södvik kan alltså bli det centrum för turism, företagande och kultur i socknen som idag saknas.

Föreningen vill nu ha svar på hur kommunen ställer sig till idéerna, hur tidsplanen på en beslutsprocess ser ut och om det finns alternativa planer för skolan.

– Om kommunen hellre ser en annan huvudman än föreningen är vi i Persnäs socken beredda att bilda en ekonomisk förening eller ett företag för detta, förklarar Ann Zetterberg.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.