Nyheter

Nya vindkraftverk i Borgholm?

Nyheter • Publicerad 10 januari 2008

BORGHOLM

Eolus Vind AB ansöker om bygglov för 13 vindkraftverk i Borgholm.

– Samtliga är mer eller mindre ”nya” för kommunen, det här helt nya ärenden, säger Thomas Johnsson, vindkraftexpert på miljö- och byggnadsförvaltningen.

Tre ansökningar – 13 nya vindkraftverk. Eolus Vind AB med säte i Hässleholm har i en och samma räd vindkraftbombat miljö- och byggnadsförvaltningen i Borgholm. Mer i detalj planeras 2MW-verk på fastigheterna Norrby 2:2, Norrby 2:4, Knäppinge 13:1, Norrby 5:14, Norrby 1:3, Norrby 6:3, Mörby 1:7 (två stycken), Södra Greda 6:4 (två stycken), Rönnerum 5:3, Högsrum 4:2 samt Rönnerum 2:2.

Ansamlingen i närheten av Stora Istad, där Eolus Vind tidigare sökt bygglov för ytterligare tre vindkraftverk till de fem som kom i drift under 2007, betyder att parken blir 16 vindkraftverk stor - under förutsättning att kommunen säger ja och att regeringen ändrar 10 MW-gränsen (en vindkraftpark på Öland får i nuläget inte producera mer än 10 MW). Dessutom söks för tre vindkraftverk i trakterna av Ryd (se artikel), men då i en ansökan inlämnad till Mörbylånga kommun.

SVAR DRÖJER

Enligt ansökningarna handlar det om vindkraftverk med 78 eller 80 meter i navhöjd.

– Det mesta är helt nytt för mig, säger Thomas Johnsson med koll på vindkraftutbyggnaden i Borgholms kommun och berättar att svar till Eolus Vind dröjer.

– Bygglovsproceduren tar inte under fyra månader. Med lite otur tar det fem månader och med semestrar och helger kan det dröja än längre.

Mängden ansökningar väcker samtidigt frågor.

– En jag ställer mig är: om nämnden säger ja till alla vindkraftverk finns det ändå inte plats i elnätet. Innan elnätet byggs ut hinner byggloven löpa ut, funderar Thomas Johnsson.

Ölandsbladet har utan framgång sökt Bengt Simmningsköld, vd för Eolus Vind AB, för kommentar.

MICHAEL STÅHL

ÖB-webben i morgon:Nya vindmöllor på gång också i söder

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.