Annons
Nyheter

Nya sparpaket väntas i Borgholm

Nyheter • Publicerad 3 november 2011

BORGHOLM

Borgholms budgetbekymmer fortsätter.

Annons

Än en gång lyfts diskussionen om strukturella förändringar och nu ska politiken, och inte chefstjänstemännen, peka ut färdriktningen.

– Vi i budgetberedningen är helt överens om att titta på strukturella förändringar på både kort och lång sikt, säger kommunstyrelsens 1:e viceordförande Eddie Forsman (M).

Strukturella förändringar handlar allt som oftast om att stänga en landsbygdsskola eller två, skrota någon nämnd, ta bort verksamheter lagen inte kräver och så vidare.

I de strukturpaket chefsgruppen i Borgholm presenterat på uppdrag av politiken har till exempel skolorna i Gärdslösa och Runsten funnits med, så ock Klockargårdsverksamheten. Även kultur- och fritidsnämnden har fått stryka på foten i denna flora av mer eller mindre hårdsmälta förslag där politiken sedan kunnat välja och vraka, väl medvetna om att väljarkårens dom kan bli hård vid ”fel” vägval.

– Chefsgruppens uppdrag var att utan politiska hänsyn presentera förslag på strukturella förändringar och det gjorde vi, kommenterar förre kommunchefen Lars Frick.

BEKYMMERSAMT

I ett läge då budgetberedningen nu tittar på ett stort mångmiljonminus för 2012, sjutton miljoner kronor närmare bestämt om nämnderna får det de vill, ska nya sparpaket plockas fram.

Denna gång med politiken i spetsen.

– Nu måste politiken ta sitt ansvar, förslagen från chefsgruppen räcker inte, anser Eddie Forsman (M) och berättar om en enig budgetberedning.

– Alla är helt överens om att titta på strukturella förändringar på både kort och lång sikt. Hur, vilka förändringar som sedan kan bli aktuella att genomföra, är nästa fråga. Vi moderater har lagt några förslag, men vilka vill jag inte gå in på nu. Vårt prio ett är att få ordning på kommunens ekonomi.

Annons

Eddie Forsman manar samtidigt till breda överenskommelser, över blockgränserna, något som välkomnas av Borgholms största parti Socialdemokraterna.

– Budgetläget är bekymmersamt där nämndernas äskanden är betydligt högre än budgetramen och här behövs gemensamma lösningar, annars går det inte, kommenterar Ilko Corkovic (S).

VÅRDNADSBIDRAG

De rödgröna träffas redan nästa vecka för att titta på möjliga åtgärder och till skillnad mot Eddie Forsman funderar Ilko Corkovic högt kring tänkbara åtstramningar.

– Att ta bort vårdnadsbidraget är en sådan åtgärd, det skulle spara 400 000 kronor. Sedan kan man fundera kring utredningar och projekt vars resultat inte blivit som förväntat, som samordningsvinster mellan Beab och kommunen, några sådana har vi aldrig fått.

Budget 2012 klubbas i december, medan skattesatsen är uppe på fullmäktiges bord den 21 november. Kommunstyrelsens förslag är att skatten lämnas oförändrad.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons