Annons
Nyheter

Nya semestervanor på Öland

Nyheter • Publicerad 11 juli 2007

ÖLAND

Allt fler svenskar och européer tar semester senare på året. Jämfört med för tio år sedan har augustisemestrarna ökat med drygt 31 procent.

Annons

Öland och midsommar är ett begrepp, det är mycket folk på vägar och campingar. De två veckorna därefter blir det sedan betydligt lugnare innan semestersvensken kommer tillbaka vecka 28. Den nya högsäsongen för stuguthyrare, campingar och olika turistattraktioner håller sedan på till vecka 31-32.

ÖPPET ÄVEN I AUGUSTI

För bara några år sedan stängde Öland i början av augusti. När campingarna idag anger högsäsong med full service pågår den ofta närmare två veckor in i augusti. Det befrämjar inte bara europeiska turister som har sin semester betydligt senare än vi är vana vid i Sverige. Även de många svenskarna som har ledighet kvar har då möjlighet att upptäcka Öland, de varma kvällarna och badvattnet när det har hunnit bli som skönast.

EUROPAANPASSNING

Statistiska Centralbyrån, SCB, konstaterar också att semesterperioden i Sverige blir mera spridd och numera ligger från maj till augusti. Den öländska satsningen 1-21 ligger därför bra i tiden, inte bara för pensionärer utan även för dem som har tidig juniledighet. Spridningen beror bland annat på att allt fler väljer eller tvingas till att dela sin semester i två perioder.

Den tydliga förändringen av semestervanorna för svenskarna är en anpassning till Europa i övrigt och sedan ett par år tillbaka funderar nu turistaktörerna på Öland på vad som skall göras för att fylla de två mer eller mindre tomma veckorna efter midsommar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons