Annons
Nyheter

Nya riktlinjer för hemtjänsten

Nyheter • Publicerad 6 december 2007

BORGHOLM

När dottern kom hem till sin 90-årige pappa i slutet av oktober fick hon en chock. Pappan hade trillat på golvet och hade bland annat blodiga sönderslagna knän.

Annons

Hemtjänsten hade besökt mannen upprepade gånger under den aktuella helgen. Vid flera tillfällen låg mannen då på golvet efter fall. Man kontaktade sjuksköterska men mannen bedömdes vara frisk nog att vara kvar hemma. Någon kontakt med hans anhöriga togs inte. När dottern tagit sin pappa till sjukhus konstaterades att han hade drabbats av stroke.

Fallet ledde till att PRO anmälde Borgholms kommuns socialomsorg och flera utredningar har tillsatts för att kontrollera varför mannen inte kom under sjukhusvård. ”Personalen bedöms ha handlat väl utifrån de förutsättningar som fanns, man har tagit kontakt med hemsjukvården”, skriver medicinskt ansvariga sjuksköterskan Peo Westberg i kommunens svar till länsstyrelsen.

ÅTGÄRDER PÅ GÅNG

Men Westberg konstaterar samtidigt att det har ”saknats övergripande riktlinjer för hemtjänsten då det gäller dokumentation, avvikelsehantering och för kontakter med anhöriga”. Han skriver också att ”kommunen och primärvården har inga gemensamma riktlinjer för hur kommunikation ska se så att nödvändig information når hemvårdens personal, efter hemsjukvårdens besök och bedömning”.

En rad åtgärder är redan på gång att verkställas och Peo Westberg tror att de nya riktlinjerna ska vara genomförda i sin helhet i början av nästa år. Det handlar bland annat om riktlinjer när anhöriga ska kontaktas.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons