Annons
Nyheter

Nya regler kring fyrverkerier

Nyheter • Publicerad 30 december 2009

ÖLAND

Årets nyårsafton blir den första med Mörbylånga kommuns förnyade ordningsregler.

Annons

Numera måste man ha minst 25 meter till närmaste hus för att få använda pyrotekniska varor.

– Reglerna antogs av fullmäktige i april. Anledningen är att man vill ha bort fyrverkerier och smällare från villaområden och lägenhetshus, alltså tättbebyggt område, förklarar kommunsekreterare Ann-Charlott Karlsson.

För raketer gäller det att tänka efter särskilt, eftersom avståndsgränsen gäller både uppskjutningsplats och beräknad nedslagsplats.

Tidigare ordningsregler i Mörbylånga kommun står fortfarande kvar. De innebär att all användning av pyrotekniska varor måste ha tillstånd av polisen. Undantaget från detta är tidsperioden mellan klockan åtta på kvällen och ett på natten, då alla har tillstånd att skjuta sina raketer.

Men enligt Ann-Charlott Karlsson gör kommunen ingen uppföljning på om reglerna faktiskt följs.

– Det är enbart om det blir polisanmält som någonting händer.

I Borgholms kommun ser ordningsreglerna snarlika ut. Här är det förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 100 meter från vårdcentraler, vårdhem, äldreboenden och ålderdomshem.

– Men det står ingenting om villor eller andra privatbostäder, säger Marie-Louise Johansson, kommunsekreterare i Borgholm.

Däremot krävs polistillstånd för att avfyra raketer och smällare inom detaljplanelagt område. Men det krävs inget tillstånd om raketerna avfyras i ett mindre familjesällskap, eller om pjäserna är tillåtna att användas inomhus.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons