Annons
Nyheter

Nya placeringar – bättre debatt

Nyheter • Publicerad 20 augusti 2007

MÖRBYLÅNGA

I en motion till kommunfullmäktige föreslår moderaterna att sittplaceringarna i fullmäktige ska ändras.

Annons

– Det här är min andra mandatperiod i kommunfullmäktige och som placeringen är nu ger det inte ett ultimat debattklimat, säger Henrik Yngvesson (m).

Idag är ledamöterna placerade efter i vilken ordning de röstats in i kommunfullmäktige men moderaterna vill istället att de ska sitta partivis. Henrik Yngvesson menar att det kan vara bra att sitta och prata med varandra inom partiet.

– Självklart ska det inte gaggas för mycket så att det stör ordningen. Men det blir enklare att överlägga och fördela debattansvaret.

På det sättet menar han att fler personer blir delaktiga i debatten.

– Vi är 49 ledamöter men oftast är det samma tio som är uppe i talarstolen, säger han och tror även att ajouneringarna blir färre på detta sätt.

MYCKET TISSEL TASSEL?

Anne Wilks (mp) har delade åsikter kring förslaget. Hon anser att placering efter partierna gör det enklare att byta blickar till varandra och skicka lappar för att slippa ajouneringar.

– Men jag tror inte det stannar vid lappar. Det kan bli mycket tissel tassel och det är alltid ett oskick att prata när någon annan pratar.

Och att inte våga gå upp i talarstolen anser hon är ett dåligt argument:

– Man vågar inte gå upp mer för att man sitter med partimedlemmar, man står ju ändå ensam i talarstolen.

Annons

FLER LÄMNAR SYSTEMET

Enligt Henrik Yngvesson (m) är det fler och fler i Kalmar län som går ifrån systemet som Mörbylångas kommunfullmäktige använder.

– Det finns inget i kommunallagen som säger att vi måste sitta på ett visst sätt. Jag är även delaktig i landstinget och där sitter vi partivis.

Motionen tas upp i kommunfullmäktige den 24 september och Henrik Yngvesson har positiva föraningar.

– Jag tror folk kommer att vara villiga att prova. I och med att vi byter fullmäktigeordförande kan vi även byta placeringar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons