Annons
Nyheter

Nya krafter tar över Albyboden

Nyheter • Publicerad 26 november 2008

ALBY

– Jag ska inte lura på någon affären, sa Willy Fredriksson, tog fram nyckeln och låste en sista gång till den hundraåriga lanthandeln Albyboden.

Annons

Drygt två månader senare öppnar familjen Lippo/Nilsson upp den anrika lanthandeln igen.

Så den högst relevanta frågan är ju om den nya affärsinnehavarna ändå blivit pålurade affären?

– Ha, ha, nej. Jag läste det som Willy sa i tidningen. Men nej, vi har inte blivit lurade. Kan väl hålla med om att det kanske uppfattas som galet att hoppa på projektet. Men en entreprenör ska vara lite galen, säger Seppo Lippo.

STORT STÖD

Affären hade förmodligen aldrig öppnats igenom det inte hade varit för stöd från Föreningen Landsbygdshandelns Främjande, länsstyrelsens avdelning för Hållbar Regional Utveckling, Regionförbundet och Mörbylånga kommun.

Det är Seppo Lippo tillsammans med hustrun Susan, samt Susans döttrar Alma och Arna som fortsättningsvis ska driva Albyboden under Handlar’ns flagg. Öppningen planeras till den 10 december. Seppo Lippo driver sedan tidigare Lilla Butikenshopen i Färjestaden. Kvinnorna i familjen har alla lång erfarenhet av arbete inom ICA-koncernen.

NYA FRYSAR

ICA Kvantumägaren Tomas Österberg uttryckte förvåning när Susan gav sin arbetsgivare beskedet om att hon och döttrarna fortsättningsvis skulle företräda Albyboden

– Ni är galna, ha, ha, sa han. Men han önskade också lycka till. Tomas är mån om att vi kommer lyckas, berättar Susan.

I dagarna håller Albyboden på att byggas om. Det ska bli nya frysar, ny kul och ny kassaapparat.

Annons

Men kunderna kommer att känna igen sig i sortimentet.

E-HANDEL

För att ha flera ben att stå på kommer familjeföretaget också att satsa på e-handel. Kunder ska kunna beställa varor på Albyboden via internet. Lita också på att fiske-entusiasten Seppo kommer att ha en liten hörna för sportfiskare!

– Varje butik vill vara unik. Det är klart att man också vill locka folk utifrån. Vi kommer nischa oss bland annat genom att satsa på handikapphjälpmedel, berättar Seppo.

Albyboden ska liksom tidigare vara ombud för Svenska Spel, Systembolaget och Apoteket.

Familjen Lippo/Nilsson kommer att hyra affärslokalen av tidigare handlarparet Fredriksson som fortfarande ska bo kvar fastighetens bostadsdel.

PETER BOSTRÖM

Stig Hellström, Föreningen Landsbygdshandelns Främjande:

– Det är inte alltid det ska finnas en butik på en ort. Det är många faktorer som ska spela in. Det ska finnas en bra lokal och det ska vara rätt personer. Här är vi övertygade om att vi gjort rätt. Nu är det upp till de boende att visa att de verkligen vill ha butiken

Jan Tordqvist, Regionförbundet:

Annons

– Vi stöttar den här typen av projekt med ekonomiskt stöd, investeringsstöd och visst driftsstöd. Men framför allt handlar det om att hjälpa till med kompetensutveckling. Vi är jätteglada och tror att det här kommer att bli en långsiktig lösning.

Linus Karlsson, Länsstyrelsens landsbygdsutveckling:

– ”Service för äldre på landsbygden” lanserades för några år sedan. Det här ligger helt i linje med det. Hela Sverige ska leva. Jag tycker att vi har ett bra samarbete med landsbygdens aktörer – såsom Spf, Pro, Lrf.

Tage Selander, Ölands näringslivskontor, som arbetar för att stötta lanthandlare:

– När vi fick höra om det här lanthandelsprojektet så sa vi att det här ska vi självklart vara med i. De här entreprenörerna vet vi sedan tidigare kommer att driva butiken bra.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons