Annons
Nyheter

Nya dimensioner till gammal kyrka

Nyheter • Publicerad 8 oktober 2012

VENTLINGE

Samma teknik som används i Vatikanen, fast vassare. Med hjälp av tredimensionell laser har Ventlinge kyrka återskapats digitalt, för att få en så exakt bild av rummet som möjligt.

Annons

Fukt och mögel stängde Ventlinge kyrka för sex år sedan. Tvivlare har undrat om den någonsin ska tas i bruk igen. Men nu är kyrkan på god väg mot ett öppnande.

När det fuktskadade golvet bröts upp hittade man resterna av det ursprungliga golvet från när kyrkan byggdes under medeltiden. För att dokumentera golvet tog antikvarier och arkeologer hjälp av modern teknik. Företaget Letech har utfört en tredimensionell laserscanning, som gett en exakt bild av hur kyrkan såg ut i sin ursprungliga form.

– Avvikelsen är inte större än en halv millimeter, säger arkitekten Claes Thörnblad som har ritat det nya kyrkorummet och var den som tog initiativ till att laserscanningen utfördes.

– Det här är något för eftervärlden. Om en kyrka skulle brinna ner kan vi i efterhand säga hur den såg ut, ner till minsta millimeter.

UNIK METOD

Samtliga som varit inblandade i arbetet med Ventlinge kyrka menar att metoden är unik.

– Vi har använt tekniken på sju kyrkor i stiftet, men jag tror inte att det har gjorts någon annanstans i Sverige, säger Claes Thörnblad.

Ute i världen förekommer det dock på många håll för att bevara viktiga byggnader, bland annat i Vatikanen.

– De har använt den här tekniken, fast vår är vassare. Vi har faktiskt haft besökare från Rom som varit och tittat hur vi arbetar, säger Claes Thörnblad.

SPARAR TID

Annons

För arkeologen Eeva Rajala har 3D-scanningen gett en ny dimension i arbetet:

– Förr ritade man varje sten, det här har gjort en enorm skillnad. Det som underlättar vårt arbete nu är att man slipper mäta. Målsättningen är att kunna tolka hur kyrkorummet har sett ut, det är som att gå in i ett foto. Vi kan kolla vilka delar som är äldre och yngre, studera golvstenar och mycket mer, säger arkeologen Eeva Rajala.

Runda valv och ojämna väggar har tidigare lett till ordentligt huvudbry, medan laserscanningen enkelt sköter mätningen. Och enligt Claes Thörnblad innebär den här tekniken inga stora kostnader.

– Om vi ska mäta allt med måttband kostar det lika mycket som scanningen. En fördel är också att om jag vill gå in och mäta detaljer så kan jag göra det på bilden i datorn, istället för att sätta mig i bilen och åka ner med alla kostnader som det medför.

– Det här sparar tid och blir mer korrekt, säger Eeva Rajala.

 FAKTA/ 3D-scanning

Alla berörda ytor scannas med laser. Ytorna avbildas som punkter i en digital modell. Detta kallas punktmoln.

Punktmolnet bearbetas i särskilda dataprogram, CAD- och 3D-program.

Beroende på behov och krav blir resultatet bland annat planritningar, sektioner, fasader, detaljritningar och 3D-modeller.

Källa: Heritage scan

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons