Nyheter

Nya ägare till Smedjan

Nyheter • Publicerad 19 maj 2009

Den populära lunchrestaurangen Smedjan har varit till salu en tid och i söndags skrevs kontrakt med nya ägare.

Det är Pedro Bolanus och Barbro Bolanus Andersson som från och med den 1 juni tar över krogen.

Och de kommer att driva den i samma anda som Ann Dahlgren gjort i fyra år.

Någon brist på branschvana har de knappast.

– Jag har jobbat som restaurangchef på Ekerum Golf & Resort i 13 år och på Sunwing Åre om vintrarna. Och tidigare på Hotell Borgholm och Guntorps Herrgård, berättar Pedro.

Hustru Barbro har också ett långt förflutet i branschen.

– Sedan 1995 har jag också varit på Ekerum och jobbat med bokning för grupper och konferenser, i receptionen och som frukostvärdinna.

De kommer dock inte att stå vid grytorna som deras företrädare.

– Vi ska först och främst ta hand om gästerna och ska anställa en kock och sätter menyerna. Men vi kommer naturligtvis att rycka in där det behövs.

– Så småningom tänker vi sätta lite egen prägel; under hösten blir det öppet fredags- och lördagskvällar och ibland med någon gästkock. I sommar satsar vi på temakvällar, till exempel spansk afton, säger Pedro som kommer från Kanarieöarna.

– Som komplement till buffén blir det en liten á la cartemeny och även en liten barnmeny.

Dessutom musikunderhållning med Tumbling Dice, som varit något av ett husband på Smedjan.

Ann Dahlgren har haft Smedjan i exakt fyra år och varit i restaurangbranschen i 30 år, varav 25 på lunchrestaurang. Vad blir då hennes nästa projekt?

– Jag har faktiskt inga konkreta planer. Först ska jag ha lite ledigt och uppleva den öländska sommaren. Så det känns lite spännande.

Och nu får hon också möjlighet att lufta sin svarta Chevrolet Corvette Cab som inte rullat så många mil de senaste somrarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.