Annons
Nyheter

Ny whiskysatsning trots bygglovsstrul

Nyheter • Publicerad 20 juli 2012

FÄRJESTADEN

Motarbetade av skotska lagar, systembolagets regler och kommunen. Men knappast uppgivna.

Annons

– Vår nödlösning, plan C, känns bra, säger Fredrik Norén, chef på hotell Skansen, som numera inhyser 3 000 liter whisky på fat i källaren.

För exakt ett år sedan skrev Ölandsbladet rubriken ”Whiskysatsning får vänta ett år”. En rubrik som var fel men ändå rätt.

För Hotel Skansens planer på ett whiskyhus har inte infriats. Kommunen har fortfarande inte beviljat något bygglov och hanteringen tycks knappast gå under epitet skyndsam. Läget är status quo. Men trots allt finns nu en ny whiskyanläggning – i Skansens källare. Där lagras numera omkring ett dussin fat, med 3 000 liter whisky.

– På ett sätt är det väl tur att vi jobbar inom en bransch där långsiktighet är extra viktigt, säger Fredrik Norén med ett leende nere i källaren. Bredvid en tunna som har förädlats i 20 år. Ju äldre desto exklusivare. Men anledningen till att de står därnere är faktiskt till viss del att inte ens whiskybranschen tillåts jobba under parollen ”långsamhetens lov” längre. En lagändring kommer genomföras i Skottland i november och denna innebär att det inte finns möjlighet att skicka whisky på fat till Sverige längre. Den måste buteljeras först.

– Och det är ju inte så vi vill jobba. Vi vill ha faten här, lagra och låta kunderna pröva på ett unikt vis. Därför var vi tvungna att skicka hit en hel del fat nu. Vi kan inte vänta på ett segdraget bygglov.

BRA NÖDLÖSNING

Den nya satsningen innebär att det finns möjlighet att sitta i lugn och ro och välja ut en whisky ur skansens sortiment, sedan tappa upp sin egen flaska på fat – för att sedan köpa den på Systembolaget.

– Visserligen är det en nödlösning, men det känns ändå bra. Det är ingen annan som jobbar på det här sättet och det skapar en exklusivitet kring produkten, konstaterar Norén. Som inte gör sken av alltför stor besvikelse, men som erkänner att whiskyhusplanen vore ännu häftigare att dra igång. Tanken är att bygga ett klassiskt warehouse i skotsk still precis intill hotellet har inte infriats, som innefattar ett visningsrum kring med ett destilleri och whiskylagring.

– Det blir lite som ett landmärke och först när denna satsning är klar så kan vi bygga ut hotellet med fler rum, förklarar Norén och menar då de 42 rum som hotellet fått tillåtelse att bygga.

– Men nu får den satsningen som bland annat innefattar arbetstillfällen vänta lite.

Annons

LOKALPRODUCERAT?

Precis som praktiskt taget alla alkoholproducenter i Sverige så hoppas Hotel Skansen även att försäljningen ska förenklas. De står dock inför ett säreget problem som Livsmedelsverket nu tittar på. Eftersom whiskyn i grunden tillverkas i Skottland och sedan förädlas i Sverige så är frågan om den ska räknas som lokalproducerad.

– Det är ju här den blir till. Vi är stolta över att kalla den för öländsk whisky. Och att få ut produkten på ett bättre sätt på systembolaget skulle vara jätteroligt.

Men i vilket fall som helst lär inte Ölänningarna behöva oroa sig över att whiskyn ska ta slut på ön i en handvändning. Förutom 3 000 liter på fat fins numera 1 200 olika sorters whisky i Skansens källare.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons