Nyheter

Ny växellåda sätter snurr i Degerhamn

Nyheter • Publicerad 28 april 2008

Efter nära 1,5 års driftstopp lyftes en ny växellåda på plats i veckan, vilket gör att det vindkraftverk som stått stilla nu åter kan tas i bruk.

– Det har varit väldigt tidsödande att få tag i reservdelar och någon som hade tid att reparera

växellådan, säger Staffan Larsson, marknadschef på Kalmar Energi. Vindkraftsbranschen är överhettad. Tillverkarna och underentreprenörerna har fulltecknade orderböcker. Underhåll av gamla maskiner som inte tillverkats på

många år får stå tillbaks för fördel för nyproduktion, fortsätter Staffan.

I slutet av förra veckan levererades den nyrenoverade nära 5 ton tunga växellådan till Kalmar. På torsdagen den 24 april lyftes växellådan på plats i det 30 meter höga tornet på piren i Degerhamn. När växellådan var monterad lyftes den 4,2 ton tunga trebladiga rotorn på plats och bultades på växellådans ingående axel.

Rotorn med de 13,4 meter långa bladen roterar med 38 varv per minut. I växellådan växlas den långsamgående rotationen upp till 1500 varv per minut som driver generatorn där elen produceras.

På norra piren i Degerhamn har tre vindkraftverk snurrat i Kalmars Energis ägo sedan slutet av 1996. Möllorna tillverkades av danska Wind World. Det är robusta pålitliga maskiner. Under de första tio åren har de tre vindkraftverken producerat nära 15 miljoner kilowattimmar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.