Nyheter

Ny titel i Mörbylånga - oppositionsråd

Nyheter • Publicerad 22 februari 2011

Socialdemokraternas gamla krav på att inrätta ett oppositionsråd i Mörbylånga kommun har plötsligt fått en rejäl chans att bli politisk verklighet. Moderaterna har gjort en helomvändning och kan nu acceptera tanken.

– Vi kan tänka oss titeln oppositionsråd, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (M), som tidigare varit helt avvisande till idén , som främst lyfts av Socialdemokraterna.

Och om det ledande Allianspartiet och dessutom kommunens största parti vänder på kuttingen, så ska det nog mycket till om de andra medlemmarna i det borgerliga blocket konstrar.

Tidigare har ett (inte särskilt hållbart) motargument varit platsbrist i kommunhuset.

– Men nu när vi ändå bygger om kommunhuset, ska vi inrätta ett särskilt politikerrum som oppositionsråd och ordföranden i utskott och beredningar kan nyttja, lovar Kent Ingvarsson.

Titel och lokal är fixad – återstår arvodering.

Socialdemokraterna har tidigare talat om en halvtidstjänst. Det vill säga ett arvode på hälften av kommunalrådets 504 000 kronor, vilket alltså för närvarande skulle bli 252 000 kronor om året.

– Men om det blir 50 procent eller inte får vi se. Vi har ännu inte fastställt ersättningsnivåerna i den k organisationen.

Den kommun som Mörbylånga annars jämför sig med är Eksjö där man under två mandatperioder levt med en liknande organisation som Mörbylånga nu genomfört. Där har kommunstyrelsens 1:e och 2:e vice ordförande ett arvode på hela 70 procent av kommunalrådsarvodet.

Men så långt sträcker sig inte de socialdemokratiska aspirationerna.

– Vi har talat om en halvtid och det står vi för, säger Michael Granstedt (S), den troligaste kandidaten till posten som oppositionsråd, som annars är väldigt tillfreds med den moderata omsvängningen i ärendet.

– Väldigt skönt att höra att de kommit till insikt om nödvändigheten och nyttan av ett oppositionsråd.

ULF HEDMAN

FOTNOT: I Borgholm, där tanken på ett oppositionsråd nyligen lyfts av bland andra Anders Marell (C), har det blivit tvär-nej...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.