Nyheter

Ny stadsdel i Färjestaden

Nyheter • Publicerad 16 oktober 2008

FÄRJESTADEN

Knappt har det ena gigantiska byggprojektet i Mörbylånga kommun presenterats, förrän det är det dags för nummer två. Denna gång gäller det ett område öster om Färjehallen i Färjestaden där det planeras för en hel by på cirka 100 bostäder.

Kommen äger ett stort markområde som ligger strax intill den relativt nybyggda sporthallen, Färjehallen. Området var en gång ett ”målområde” för det planerade äldreboendet som nu ligger på Äppelvägen. Men givetvis är det synnerligen kontraproduktivt att låta ett markområde mitt i centrala Färjestaden bara ligga för fäfot. Mörbylånga kommun lät därför anordna en så kallad ’markanvisningstävling’ för markområdet. Så mycket till tävling blev det nu inte. Däremot medförde själva tävlingskonceptet att två konkurrerande byggbolag – Myresjöhus/Smålandsvillan (som ägs av det norska bolaget BVG Homes, reds anm) samt Kärnhem AB slog sig samman och lät Atrio Arkitekter dra upp ritningarna för området.

– Det rör sig om 25 000 kvadratmeter med cirka 100 egnahemsvillor och 15–25 lägenheter. Och det är ett stort, men kul jobb, konstaterar Johan Lunde som tillsammans med Björn Tallhage på Atrio Arkitekter i Kalmar, gestaltat visionerna på papper, utställningsskärmar, pdf:er, foton och text.

Johan Lunde poängterar att det gällde att skapa ett område ”som är mer attraktivt än ett sedvanligt standardområde.”

– Bland annat har vi varit noga med att undvika raka gator och andra lite ”tråkrationella” lösningar. Området är också intressant i så motto att det inte har några exceptionella värden sig, men att det ger mycket fina utblickar mot omgivningarna.

Man har också tänkt på sinnrika lösningar för dagvatten.

– Vi har ritat in dammar, eller små sjöar i området, som kommer att ge mycket karaktär åt den nya ”byn”.

FÖRSKOLA

Owe Adolfsson på Myresjöhus i Kalmar är också helt överens med Johan Lunde om ett område som ska skilja sig från sedvanliga, fyrkantiga villaområden.

– Det var bland annat därför som vi gick ihop alla tre – alltså Myresjöhus, Smålandsvillan och Kärnhem. Då blir det automatiskt blandad bebyggelse. Hade en ensam byggare fått hand om hela området hade man fördärvat alltihop. Nu blir det tre olika koncept, som gör att hela området blir varierat.

Vilka är då de ”tre koncepten”?

– Smålandsvillan vänder sig till lägenhetsinnehavare som gärna vill bo i eget hus, men till lägenhetspriser, uttrycket Owe Adolfsson det hela på ett elegant sätt. Det vill säga utan att använda ordet budget.

– Myresjöhus är det dyrare alternativet. Men det är inte enbart kostnaderna för kåkarna i sig som gör att området blir varierat. Även tomtytorna blir olika – från 700 till 1 500 kvadratmeter.

En kul detalj i just detta projekt: Owe Adolfsson har talat med Ramon Harel, aktuell i Mörbylångaprojektet (se separat artikel).

– Jodå, han har varit i kontakt med oss ett antal gånger.

Så ni kanske får bygga i Mörbylånga också?

– Nja, det vore väl för bra, skrattar Owe Adolfsson, som för övrigt tror att Färjestadsprojektet drar igång om ett och ett halv år.

– Japp, vi sätter spaden i jorden 2010. Åtminstone är det så planen ser ut.

Ytterligare en inte oväsentlig detalj: Kommunledningen kommer på förslag av Tommy Eliasson (s) att kräva att det byggs en förskola i området.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.