Nyheter

Ny skola i Färjestaden 2008

Nyheter • Publicerad 3 april 2006

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Mörbylånga kommun föreslår en ny eller ombyggd låg- och mellanstadieskola i Färjestaden.Medel ska kunna upptas för att kunna påbörja arbetet 2008.

Redan under våren måste Färjestadens skola upprustas, enligt kommunledningskontoret. Akuta åtgärder anbefalls.

Det handlar till exempel om att ordna ordentliga lås så att eleverna vågar gå på toaletterna.

– Det är vad jag kallar för akuta åtgärder, säger Mörbylångas kommunalråd Saga Sigvardsson med eftertryck.

Färjestadens föräldraförening som drivit en intensiv kampanj för en bättre skola i Färjestaden känner optimism.

– Det verkar som man lyssnat till oss, säger Färjestadens föräldraförenings Joakim Johansson nöjt.

Kommunstyrelsen förutsätter att skolnämnden och dess förvaltning under våren upprättar en handlingsplan samt vidtar nödvändiga åtgärder. Vidare ska tekniska förvaltningen bistå med ”erforderlig kompetens” vid upprättandet av handlingsplanen.

Ett enigt arbetsutskott föreslår sedan att skolnämnden under hösten gör en bedömning av skolorganisationen och elevutvecklingen på tio års sikt. Samråd ska ske med kultur- och fritidsnämnden om behovet av samlingslokal för skola och föreningsliv.

– Och vi behöver titta på om vi ska ha ett nytt bibliotek i hamnen eller ett gemensamt skol- och folkbibliotek, vidareutvecklar Saga Sigvardsson.

Under hösten vill kommunstyrelsens arbetsutskott att en utredning ska vara klar av skolbyggnadernas status. Ny-, om- och tillbyggnader ska värderas både för skoländamål och andra publika ändamål. Då tas också olika kostnadsförslag fram och tillgängliga markområden värderas.

– Vi måste väga behov och önskemål mot varandra, säger Saga Sigvardsson.

Medel upptas för en ny skola i flerårsplanen 2008-2010. Om möjligt kan investeringen påbörjas tidigare.

– Fast vi vill ha ett låg- och mellanstadium klart redan till 2007, säger Joakim Johansson, som citat ”andas satsning”.

Under måndagen var föräldraföreningen i kontakt med Mörbylånga kommun för att ånyo påminna om att containers på skolgården enligt löfte ska bort och att en vägbom som håller trafik utanför skolgården sätts upp i det snaraste.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.