Nyheter

Ny skola het valfråga?

Nyheter • Publicerad 11 maj 2010

FÄRJESTADEN

Två partier, moderater och socialdemokrater, vill gärna se ett nytt skolbygge i Färjestaden. Ytterligare ett parti, folkpartiet, vill åtminstone utreda frågan. Samtidigt finns det en slags oskriven överenskommelse om att Mörbylånga kommun ligger farligt nära lånetaket...

Höstterminen 2010 invigs Färjestadens nya skola med plats för cirka 500 elever på låg - och mellanstadium. Skolbygget med diverse kringrenoveringar (matsal och Björklokalen) har gått löst på cirka 70 miljoner.

Men redan innan skolbygget är invigt har ett antal beslutsfattare, däribland skolnämndens ordförande Sven Stensson (M), redan konstaterat att det inte räcker till för den expansiva norra kommundelen.

I det sammanhanget har det uppkommit diskussioner om att eventuellt bussa elever i årskurs 6 ner till Skansenskolan i Mörbylånga. Men enbart rykten om att sådana planer dryftats, har fått föräldrar att reagera. Och det har inte varit positiva reaktioner.

– Och det förstår jag, säger också Sven Stensson.

– Det kan inte bli tal om bussning av elever. Vi kommer inte att köra vidare på det spåret.

INGEN BUSSNING

Men situationen är minst sagt ansträngd. Utbyggnaden av villaområden i de norra delarna av Färjestaden har givetvis medfört att att folk flyttat hit. Och till en del politikers förvåning har det visat sig att många barnfamiljer har valt att slå sig ner i kommunen – och inte enbart ”seniorer” som man först trodde.

Ett exempel på vad som hänt är att Glömminge skola inte kan ta emot en enda elev till.

– Nej, jag talade med rektorn senast i går om situationen, och hon sa att hon omgående behöver ett klassrum till, säger Sven Stensson som återigen hävdar ”men det blir ingen bussning”.

• Men hur löser ni den akuta situationen?

– Med en skolmodul.

FÄRDIGUTRETT

Men Sven Stensson och merparten av hans moderata partikamrater gillar nu inte så kallade ad hoc-lösningar med moduler.

– Nej, vi vill gärna se en ny 6-9 skola i Färjestaden, säger Johan Gustafsson, som tillsammans med partikollegorna Henrik Yngvesson och Sven Stensson, skrivit en motion i ärendet. (En motion som för övrigt behandlas av kommunstyrelsen i skrivande stund).

Men moderaterna kör inte ett eget solo-race i skolfrågan. Även socialdemokraterna har motionerat i ärendet med ungefär samma mål. Och folkpartisterna vill åtminstone utreda frågan.

– Men jag tycker vi har utrett ärendet tillräckligt , säger Johan Gustafsson och viftar med en bunt papper fullklottrade med siffror.

BESPARING?

Och det är just sifferexcersisen som ska bana väg för det moderata förslaget, hoppas och tror de moderata skolförespråkarna.

– En ny skolbyggnad tätt inpå en redan färdigbyggd skola kan låta som en överloppsinvestering. Men vi kommer att tjäna på det i ett längre perspektiv, hävdar såväl Sven Stensson som Johan Gustafsson.

– Enbart en skolmodul i Glömminge kostar enhalv miljon om året plus 300 000 i fasta kostnader.

• Men det, plus eventuell bussning, är småslantar jämfört med flera hundra miljoner kronor som ett skolbygge kan gå löst på.

– Det kan synas så. Men vår plan är att låta en entreprenör bygga själva skolan och sedan hyr vi. Hyreskostnaderna kan enligt våra beräkningar gå ungefär jämnt ut på vad vi kommer att spara.

• Spara??

– Friskolan kommer inte att svälja alla elever som vill gå i Färjestaden. Skolpengen, runt fem miljoner, stannar i kommunen. Vi slipper bussningar av skolbarn, 1,4 miljoner. Ingen modul sparar 800 000 det första året och en hav miljon resterande år.

– Och i planerna finns också ett program för att göra om Skansenskolan till en F-9- skola. Då kan vi samtidigt göra oss av med onödiga lokaler.

SNÄVA RAMAR

Som vi nämnde här ovan är även socialdemokraterna inne på tankarna på ytterligare ett skolbygge, en ren högstadieskola utan årskurs 6, i Färjestaden. Även om nu motivet för deras motion är annorlunda – helt frankt vill man utsätta Ölands Friskola för rejäl konkurrens. Tankar på valfrihet står inte högst i kurs.

Det borde alltså finnas politisk majoritet för att ett nytt skolbygge blir av. Men samtidigt har kommunledning aviserat att framtida investeringar måste hålla sig inom ytterst snäva ramar med tanke på tidigare upplåning (närmare 400 miljoner kronor...).

Men det stundar valtider – och trycket i skolfrågan är hårt...

 

 (M) fick gehör

Det blev som vi förutspådde – sent på tisdagseftermiddagen kunde en glad Johan Gustafsson (M) meddela att moderaternas skolmotion fått gehör.

– Socialdemokraterna stödde vår motion. Vid voteringen blev det således sju röster för ett skolbygge och fyra emot.

De fyra rösterna som inte gillade idén fördelades på centern, folkpartiet och kristdemokraterna.

Men saken kompliceras av att moderaterna, efter socialdemokraternas stöd, kände sig manade att även stödja s-motionen. Följaktligen kommer fullmäktige i Mörbylånga att i juni få ta ställning till två olika motioner som båda förespråkar ett nytt skolbygge i Färjestaden. Skillnaden mellan de båda motionerna är att moderaterna satsar på en 6-9 - skola, medan socialdemokraterna vill se en renodlad högstadieskola.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.