Annons
Nyheter

Ny playa på gång i Färjestaden

Nyheter • Publicerad 27 augusti 2007

FÄRJESTADEN

En rejäl sandstrand skyddad av vågbrytare. Gångstråk och handikappbad. En långtrappa som ramar in ett hamntorg. Nu börjar nästa etapp av arbetet kring Färjestadens hamn.

Annons

Mörbylånga kommun ansöker om tillstånd hos länsstyrelsen att få klartecken för att sätta igång arbetet under våren 2008. Hamnbassängen ska muddras och tre stycken befintliga färjelägen från de gamla Kalmarsundsfärjorna kommer att rivas. I stället kommer en ny kajkonstruktion i form av en långtrappa att byggas. Målsättningen är att att på så sätt skapa ett hamntorg i Färjestaden. Tidigare analyser av bottenslammen i hamnbassängen har inte påvisat några högre halter av tungmetaller. Söder om själva hamnen planeras ett gångstråk. Från gångstråket ska en handikappramp byggas för att underlätta badandet för personer med rörelsesvårigheter.

PLAYAKÄNSLA

Den nuvarande sandstranden söder om Färjestadens hamn ägs delvis av Mörbylånga kommun och Talluddens camping får en rejäl ansiktslyftning. Genom schaktning blir det en flackare lutning på stranden. Fin sand från botten längre ut i viken kommer att flyttas till stranden och förhoppningsvis ge en playakänsla. Nya vågbrytare ska förhindra att sanden flyttar på sig. Arbetet kommer att vara klart i juni 2008 eller juni 2009 beroende på entreprenörskostnad och budgetläge. Samrådsmöte har tidigare hållits om den nya utformningen av hamnen utan synpunkter, enligt den ansökan som Mörbylånga kommun lämnat in till länsstyrelsen.

LITE SNURRIGT

Nu har länsstyrelsen begärt ett yttrande av Mörbylångas miljö- och byggnadsnämnd i ärendet. Lite märkligt kan tyckas, att en kommunal nämnd ska yttra sig om samma kommuns projekteringar.

– Det där är lite snurrigt, men sådan är lagstiftningen. Myndighetsnämnden i det här fallet har en särskild särställning, förklarar Mörbylångas kommunchef Staffan Larsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons