Ny nattlig vandalisering i Borgholm
BORGHOLM
Efter en tid av lugn är nattvandalen tillbaka. Brevlådor, vindrutetorkare, radioantenner, grindar, skyltar, ringklockor det mesta som kommer i hans väg saboteras
Problemet är att det handlar om sjukdom, om en person med tvångstankar. Han kan gripas hur många gånger som helst utan att ändra sitt beteende, säger polischef Olof Bråve.
Varför gör polisen ingenting? Hur länge ska nattvandalen i Borgholm få härja fritt?
Frågor polisen på Öland hört om inte till leda så väldigt ofta.
Polischef Olof Bråve kan också sitt svar.
Vad vi har är en man i 40-årsåldern som är psykiskt sjuk. Han har gripits misstänkt för skadegörelse och ofredande och det finns ett antal utredningar mot honom som ligger hos åklagaren, det är säkert en 1012 ärenden, säger Olof Bråve.
Flera av brotten anses som uppklarade. Ändå har åklagarkammaren valt att att inte gå till åtal.
Jag har inga synpunkter på det, de (åklagarna) följer den praxis de har, kommenterar polischefen.
BEHANDLING
Polisens stora dilemma är att nattvandalen, på grund av sin sjukdom, fortsätter, fortsätter och fortsätter, oavsett om han blir påkommen eller inte.
En vanlig brottsling ändrar miljö eller sitt beteende om han eller hon avslöjas, men eftersom detta är sjukdomsbaserat har gripande ingen effekt. Sjukdom kräver behandling, och den här mannen vill inte bli behandlad.
Tvångsvård?
För tvångsvård krävs vissa kriterier, till exempel att man är farlig för sig själv, och där är vi inte. På så sätt är det här ärendet mitt emellan två stolar.
FÖRSTÅELSE
Allmänhetens reaktion är blandad; ilska, frustation och förståelse på en och samma gång. Vissa morgnar går polisens telefon varm, trots högt mörkertal.
Många ringer hit och är frustrerade efter att ha drabbats flera gånger, som någon som fått sin ringklocka förstörd fem nätter i rad. Eller den som då och då hittar sin grind på grannens tomt.
Vad säger du till dem?
Att det inte handlar om ungdomar som många tror utan om en person som är sjuk. Och efter att ha pratat ett tag förstår man läget.
AGERA
Nu vädjar polisen om hjälp. Drabbad allmänhet har en tendens att kontakta polisen för sent.
I flera av fallen har man vaknat upp mitt i natten och sett den här personen i full fart med att slå sönder eller sabotera något och ingen har ingripit! I stället ringer man polisen dagen efter, säger Bråve och manar till bättring ring direkt. Agera.
Den enda som agerat omedelbart är en kvinna som gick ut och röt till; vad f-n håller du på med?.
Och då bad personen ifråga om förlåt och sa att han aldrig mer skulle göra om det, sedan lommade han i väg.
Ingen fara för liv och lem?
Det finns inte ett enda fall av våld dokumenterat kring den här personen.
Och vad gör ni nu, nu när vandaliseringen tycks ha eskalerat efter en period av stiltje?
Vi har en del tillsyn i området, men det får inte ta alla resurser. Det finns viktigare saker att hålla på med, som narkotikan bland ungdomar och trafikövervakning.