Annons
Nyheter

Ny mina eller en boj?

Nyheter • Publicerad 27 februari 2012

GRÄSGÅRD

Förra veckan hittades en misstänkt mina i Färjestaden. Nu har det återigen gjorts ett märkligt fynd, men den här gången i Gräsgård.

Annons

– Den ser min-aktig ut, säger P-O Jansson, vakthavande befäl på Polisen.

En orolig läsare har återigen kontaktat Ölandsbladet om ett märkligt fynd. Det var i lördags när hon besökte Gräsgårdshamn som hon hittade ett runt metallföremål.

– Den var rätt stor, säkert en meter i diameter. Jag vet inte vad det kan vara men det känns som om det finns två alternativ. Antingen är det en boj och då får någon ta bort den därifrån. Den ska inte ligga där och skräpa. Eller så är det en mina och då får militären komma dit och ta hand om den, säger läsaren.

Ölandsbladet åkte till Räddningstjänsten för att få deras kommentar på fyndet.

– Jag vet inte vad det kan vara för något. Jag tror inte att det är en mina. Men för att vara på den säkra sidan ska vi ta kontakt med kustbevakningen för att få sjöteknisk expertis. Vi hör också av oss till polisen, säger Bengt Andersson, räddningschef.

TROR PÅ FLYTBOJ

Några timmar senare har polisen kontaktas och de kommer att undersöka föremålet. Sedan kontaktar de bombskyddssektionen i Malmö som får göra en bedömning.

– Det ser ut som en flytboj av bilderna som jag har tagit del av. Men vi ska åka och undersöka föremålet för att vara på den säkra sidan. Det finns snarlika minor som har små utbuktningar och då får man ta det försiktigt. Men på bilden ser den slät ut.  Den ser lite min-aktig ut, men jag tror det är en flytboj, säger P-O Jansson och fortsätter:

– Det är vanligt att det flyter iland flytbojar efter islossningen. Bara den här veckan har jag varit ute på två undersökningar.

Förra veckan berättade Olle Hansen från bombgruppen att det beräknas ligga 100 000 minor längs Sveriges kust.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons