Annons
Nyheter

Ny förskola i Algutsrum

Nyheter • Publicerad 2 juli 2007

Tekniska förvaltningen har ansökt om bygglov för en ny förskolebyggnad i Algutsrum. Byggnaden av sedvanlig barackmodul verkar dock inte imponera på miljö- och byggnadsnämnden som uttrycker farhågor för att ”en tillfällig lösning som löper tydlig risk att permanentas.”

Den starka inflyttningen till Mörbylånga kommun samt alla byggplaner, främst i den norra kommundelen, medför bland mycket annat att kommunen snabbt måste få till stånd sedvanlig kommunal service, bland annat i form av förskolor.

Annons

Ett exempel på detta är den nya förskolan i Algutsrum som kommit till stånd med hjälp av en s-märkt motion.

Tekniska förvaltningen har nu presenterat sin lösning på hur den nya förskolan kan komma att ta sig ut. Och, som vanligt frestas man att säga, rör det sig om en så kallad modul, eller snarare barack, på 123 kvadratmeter.

Miljö- och byggnadsnämnden verkar dock inte vara särskilt tillfreds med en sådan lösning.

I sitt yttrande tar man bland annat upp utseendet på baracken:

”Platsen (där förskolan ska placeras) präglas av ett flertal byggnader av olika ålder och karaktär. Det finns inget (stadsarkitektens kursivering, red.) i den föreslagna byggnationen som är anpassat till kringliggande bebyggelse.”

Med andra ord är det alltså (som vanligt i baracksammanhang) en djävulskt ful skapelse. Miljö- och byggnadsnämnden påpekar också att placeringen inte är den allra bästa:

”Även kopplingen till anslutande grönområde skärs av genom den föreslagna placeringen.”

Värst farhåga har dock nämnden när det gäller risken för en permanentad barack (jämför Eken och Boken i artikel här intill):

...”det är olyckligt att man föreslår en sådan ’tillfällig’ lösning som löper tydlig risk att permanentas.”

Man uppmanar därför såväl tekniska som skolnämnden, i all välmening får man förmoda, att ”överväga en permanent och genomtänkt lösning.”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons