Annons
Nyheter

Ny brandstation fick godkänt

Nyheter • Publicerad 2 november 2007

FÄRJESTADEN

Efter två dagars besiktning kom beslutet. Färjestadens nya brandstation får godkänt.

Annons

– Det är en euforisk känsla. Det här kommer att lyfta räddningstjänsten på hela Öland, säger deltidsbrandmannen John Lindström.

Rör, ventilation, el, tele och byggnation. Under onsdag och torsdag har 22 besiktningsmän synat varje vrå av brandstationen.

– Det har kollats upp och ner, kors och tvärs. Besiktningsmännen är väldigt petiga. Men nu blir det godkänt, säger Mörbylånga kommuns fastighetschef Tommy Herrloff. Som representant för beställaren, kommunen, har han följt hela besiktningsarbetet.

I drygt ett år har byggnationerna pågått. Under kalla och snöiga februari göts grunden till byggnaden.

– Det var en tuff vinter. Men bygget har gått bra, även om det funnits småsaker i ritningarna som varit otydliga. Men sådana problem har byggarbetarna löst under arbetets gång, säger byggchefen Kenneth Fagerstedt.

LEDNINGSCENTRAL

Huvudorsaken till att den gamla brandstationen dömdes ut var att portarna var för låga för att brandbilarna skulle kunna komma in. Nu finns en stor hall med plats för tre bilar och intill hallen finns utrymme för avsköljning och tvättning av fordonen. I och med den nya brandstationen har Ölands räddningstjänst också fått en helt ny ledningscentral.

– Det är en anläggning som är skyddad vid katastrof. Här kan representanter från länsstyrelsen, räddningstjänsten, kommun och polis samlas, säger Tommy Herrloff.

Ledningscentralen är gastät och har okrossbara fönster för att öka säkerheten. Hela brandstationen har dessutom fristående tele och teknik. Detta för att all kommunikation ska kunna fungera även om det övriga samhället slås ut.

GÅR INTE JÄMFÖRA

Annons

Deltidsbrandmannen John Lindström har följt hela byggarbetet:

– Jag har fotograferat ända sedan det var träd och åker här. Den här brandstationen går inte att jämföra med den förra, det är som natt och dag. Det blir ett lyft för räddningstjänsten på hela Öland.

Förutom större lokaler ser han två stora förändringar med flytten. Dels finns en väderstation installerad, där brandmännen får uppgifter om allt från vindriktning till luftfuktighet. Vidare kommer information om olyckor att synas på stora skärmar i utryckningshallen.

– Det blir verkligen ett förtydligande, från att höra en röst i en sökare till att se det på tv.

Den 19 november kan brandmännen börja flytta in i sina nya lokaler.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons