Nu vill murbyggaren i Gårdby själv planlägga
GÅRDBY
De sorglustiga turerna kring murbygget i Gårdby hamn fortsätter, fast nu i en annan och möjligen positivare riktning.
Den omtalade muren – uppförd av ensilagebalar och en stor portion tjurighet – längs den lilla vägen till Gårdby hamn finns kvar och spärrar fortfarande effektivt utsikten för fastighetsägarna på andra sidan vägen. Ölandsbladet har redan tidigare givit en antydan om varför murbygget överhuvud taget kom till – avundsjuka. En fiskare som vi stötte på i hamnen beskrev bakgrunden till murbygget enligt följande:
– Jo, du förstår, bonden på andra sidan vägen styckade av några tomter till försäljning. Det tålde inte grannen som överklagade. Men bonden som styckade av hade fixat en avloppsanläggning – han bekostade den själv med 200 000 kronor – så han fick rätt att stycka av och lyckade sälja ett par tomter som nu bebyggts. Och förstås, det kan grannbonden inte tåla.
Vi påpekade redan då, och gör det nu igen, att det bara var en version av händelseförloppet. Motparten kom vi aldrig till tals med – och har vi fortfarande inte kommit i kontakt med trots ihärdiga försök.
KNEPIGT
Men allt är inte statiskt. Inte ens öländska byträtor(?). Den murbyggande odalmannen har nu själv ansökt om bygglov på sina marker. I ett färsk anmälan till Mörbylånga kommuns miljö- och byggnadsnämnd ansöker han nu om ett så kallat förhandsbesked om detaljplaneläggning för ”tre stycken tomter plus ytterligare tre tomter österut längs vägen ner till 300-metersgränsen för Östersjön.” Ja, vad säger man? Men här finns en öppning som kan riva murar.
Nu vet vi att det kan vara rätt knepigt med detaljplaneläggning just i detta område. Bland annat måste planläggaren också fixa till en avloppsanläggning som håller måttet. Det kommunala VA-nätet är nämligen alldeles för underdimensionerat och dåligt för att betjäna fler kåkar i området.
Under tiden som denna ansökan ligger på förvaltningens bord hänger ett möjligt vitesföreläggande över samme lantbrukare – jo, just på grund av murbyggaraktiviteterna. Och i det sammanhanget påpekar förvaltningschef Mats Lindahl lite syrligt:
– Den aktuella marken verkar vara av synnerlig vikt för lantbruket, så då kanske det inte är lämpligt med tomtavstyckning just där.