Annons
Nyheter

Nu vill även länsstyrelsen skrota 10-megawattsregeln

Nyheter • Publicerad 14 maj 2007

ÖLAND

En av de mer besynnerliga förordningar som finns i energisfären är den begränsande 10-megawattsregeln som gäller för vindkraftverk på Öland och i norra Bohuslän. Denna regel har hittills hindrat en rationell utbyggnad här på ön. Men nu gör även länsstyrelsen ett försök att skrota begränsningsregeln.

Annons

Ölands vindkraftsera drog igång alldeles i början av 1990-talet med en liten etablering av sex verk nere i Grönhögen. I kommunen blev det fest (jo, det ordnades en invigningsfest – Ölandsbladet var naturligtvis med) och de flesta var positiva till denna nya och miljövänliga energikälla på ön. De flesta var positiva, men inte alla. Bland andra drog en sommarstugeägande generaldirektör igång en hård kamp mot vindkraftsetableringar på den öländska landbacken. Han fick även efterföljare som gjorde allt för att stoppa snurrorna. Bland många, många andra kan man erinra om den i Schweiz boende sommargästen som på full allvar hävdade att han fick hjärtproblem när han såg vindmöllorna snurra i de labra, öländska brisarna. Möjligen hade dessa klagomål en viss inverkan på lagstiftare och beslutsfattare som kanske för sitt inre såg jättelika torn resa sig i ”deras” öländska landskap. Hur som helst slutade det med att det infördes en regel som begränsade vindkraftsverken, eller rättare grupper av sådana verk, till 10 megawatts effekt.

HINDER

Utvecklingen stod dock inte stilla på vindkraftsfronterna. Möllorna utvecklades och ingenjörerna lyckades peta in mer och mer effekt i snurrorna utan att de växte till megaproportioner. Det vill säga effekten ökade utan att snurrorna blev våldsamt mycket större. Men 10-megawattsregeln fanns hela tiden kvar som en stoppkloss för mer energiutvinning. En uppluckring är dock på gång. Något som inte minst märktes när Ölandsbladet talade med företrädare för olika myndigheter på riksplanet. På Energimyndigheten var man till exempel övertygade om att begränsningsregeln var slopad. Ett uttalande som man dock tog tillbaka ett par timmar senare...

Häromdagen gjorde vindkraftföretaget Eolus Vind AB en framstöt för att få myndigheterna att begripa att den begränsningsregeln inte är relevant i dagens vindkraftsläge. Och bolaget får stöd av länsstyrelsen i Kalmar. I en skrivelse ställd till statsrådet (miljöminister) Andreas Carlgren (c) skriver Länsrådet Anne-Li Fiskesjö och länsarkitekten Ingegärd Widerström rent ut att: ”Den nuvarande 10-megawattsgränsen blir ett hinder för etablering av vindkraften på ett från hushållningssynpunkt lämpligaste sätt på Öland.”

OPTIMAL

Poängen med att ta bort regeln just när det gäller Öland är givetvis att ön, precis som länsstyrelsen påpekar: ”har bland de bästa vindförhållandena i landet”. Ska nationen göra ett allvarligt försök att dämpa koldioxidutsläpp och andra, negativt miljöpåverkande, faktorer är självklart en vindkraftssatsning en god idé (även om den är betydligt ineffektivare än kärnkraft som inte heller släpper ut koldioxid – men det är förstås en annan diskussion...). Men problemet med landets bästa vindförhållanden är att de även befinner sig på en geografisk entitet där kulturmiljö och naturupplevelser är av ”riksintresse” i stort sett på varenda kvadratmeter. Länsstyrelsen påpekar också i skrivelsen att ...”då särskilt på Öland många intressekonflikter föreligger i form av starka bevarandevärden.” (Lustigt nog gäller det sistnämnda inte mobilmaster som uppenbarligen får anläggas var som helst).

Men några områden är redan ”nedsmutsade” av vindkraftverk och länsstyrelsen och de båda ö-kommunerna försöker hitta fler lämpliga områden. I det sammanhanget är den nuvarande begränsningsregeln vad gäller effekten knappast anses vara särskilt listig. Eller som länsstyrelsen uttrycker det hela: ”... det nuvarande regelverket vad avser begränsning av vindkraftsutbyggnaden på Öland är till hinder för såväl optimal markanvändningsplanering av vindkraft på Öland som för en utbyggnad av dessa förnybara energikällor till gagn för landet som helhet.” Vi kunde inte sagt det bättre själva.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons