Annons
Nyheter

Nu väljer Kronzell Borgholm: Söder får söka ny personalchef

Nyheter • Publicerad 12 maj 2008

ÖLAND

Gemensam personalchef på försök slutade med byte och nyrekrytering.

Annons

– Situationen var ohållbar, nu har vi löst det så att Krister Kronzell går över till Borgholm medan Mörbylånga rekryterar ny personalchef, berättar Lars Frick, kommunchef i Borgholm.

När Borgholm stod utan personalchef enades de två ö-kommunerna om ett försök: personalchefen i Mörbylånga Krister Kronzell blev även personalchef i Borgholms kommun.

– Jag vill betona att det är ett test - fungerar det bra fortsätter vi, annars inte, förklarade kommunchefen Lars Frick då, för ett år sedan.

OHÅLLBAR SITUATION

Efter utvärdering kan Lars Frick konstatera:

–Situationen för Krister blev allt mer ohållbar, det blev för mycket möten och för lite disponibel tid. Under den här tiden har han gjort ett fantastiskt arbete, men man kan inte slita ut en person på det här sättet. Han har fått springa emellan alldeles för mycket. Samtidigt var det ett intressant försök som inneburit ett stort antal samarbetsprojekt och dessa fortsätter.

Försökets avrundning innebär också att Krister Kronzell gör en oväntad rockad. I stället för att gå tillbaka till Mörbylånga tar han steget till Borgholm, för att använda idrottsspråk värvar Borgholm en eftertraktad toppforward från lokalkonkurrenten.

– Ett bra tillskott, han är redan väl inne i vår organisation, konstaterar Lars Frick belåtet och betonar att lag-bytet tillkommit efter diskussioner mellan kommunledningarna och kommuncheferna.

– Det finns ingen schism, tillägger han.

FICK DUBBELT AV ALLT

Annons

Den första augusti tar Krister Kronzell steget från personalchef på halvtid till personalchef på heltid – i Borgholms kommun. Och redan i lördags gick Mörbylånga kommun ut och annonserade efter ny chef. Huvudrollsinnehavaren ser inget märkligt i att han byter sida.

– Jag fick möjligheten att börja i Borgholm och efter fyra jätteroliga år i Mörbylånga känns det som en rätt naturlig utveckling att gå till Borgholm. Då har jag ju varit på hela Öland, garvar Krister Kronzell och vill inte kalla försöket för misslyckat.

– Det var både spännande och lärorikt och gav flera samverkansformer som vi kommer att jobba vidare med.

En baksida hittar 56-åringen från Mönsterås trots allt.

– Som jag kände det får man dubbelt av allt, dubbelt av möten i olika grupper och därmed mindre tid för förberedande arbete, kontakter och dylikt.

Han betonar att Mörbylånga inte ska lämnas i sticket om rekryteringen av ny personalchef dit drar ut på tiden.

– Tanken är att övergången ska bli så smidig som möjlig. Skulle det vara så att en ny personalchef inte är på plats den 1 augusti så hjälper jag naturligtvis till.

CHEF OCH VICECHEF?

Att försöket med gemensam personalchef inte fungerade kommer med stor sannolikhet att bli ett slagträ i ”en kommun”-debatten. Anhängare av en kommun har länge förfäktat tanken att antalet chefer kan skäras ned med stora ekonomiska vinster som följd. Lars Frick är inte lika övertygad.

– Jag tror att man i en kommun är tvingade att ha en chef och en biträdande chef. Åtminstone är det så när det gäller personalchefs-uppgiften.

I utvärderingen av det gemensammma personalchefsprojektet sägs att 100 timmar i månaden är låsta till förhandlingar och möten. Bland de positiva erfarenheterna nämns initierat samarbete inom olika förvaltningar, vissa förhandlingsmässiga fördelar och användning av olika medarbetares kompetenser till fördel för båda kommunerna. I den negativa vågskålen finns bland annat större behov av chefsnärvaro vid vissa tillfällen speciellt i Mörbylånga, minskade möjligheter till spontana kontakter/tillgänglighet inom organisationerna samt hög arbetsbelastning och små möjligheter till eventuella kurser/konferenser samt att ta ut semester.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons