Annons
Nyheter

Nu skall Sundeby betala för ohörsamheten

Nyheter • Publicerad 3 maj 2006

RUNSBÄCK/VÄXJÖ

Nu är det dags för Björn Sundeby att betala för sin ohörsamhet mot myndigheterna vad gäller hans utfyllnad i Kalmarsund. I förrgår dömde Miljödomstolen i Växjö ut vitet på 125 000 kronor.

Annons

Redan i höstas förelade länsstyrelsen den schweiziske mångmiljonären Björn Sundeby att senast det gångna årsskiftet ta bort sin olovliga utfyllnad utanför sommarfastigheten i Runsbäck och återställa ett igenlagt dike.

Men trots att föreläggandet var förenat med vite på 100 000 respektive 25 000 kronor vägrade Sundeby och överklagade istället till högre instanser. Miljödomstolen gick dock på länsstyrelsens linje och Miljööverdomstolen nekade prövningstillstånd.

Vid årsskiftet kunde länsstyrelsen, efter att ha besökt fastigheten Runsbäck 7:26, konstatera att några åtgärder inte var genomförda eller ens påbörjade.

VÄNDE PÅ STEKEN

Sundeby framhärdade i att hans utfyllnad inte var av den omfattningen att det kunde betraktas som tillståndspliktig vattenverksamhet och att grunden för föreläggandet var felaktigt.

Skälen var många – men knappast ”vattentäta”, av miljödomstolens dom att döma. Bland annat vände Sundeby på länsstyrelsens argument genom att hävda att även ett borttagande, sett ur myndighetens utgångspunkt, bör betraktas som vattenverksamhet och således först skall utredas ordentligt.

Miljödomstolen påpekar dock att det inte är dess sak att överpröva lämpligheten av vitet i de aktuella förhandlingarna, utan endast att pröva om föreläggandet är lagligt, om det vunnit laga kraft och om det har överträtts.

Rätten fann ingen omständighet som gör att någon av dessa punkter kan ifrågasättas och Sundebys anförda skäl kan inte anses utgöra en giltig ursäkt för att bryta mot föreläggandet, påpekas det i domen.

YTTERLIGARE VITE

Nu borde onekligen ärendet gå mot sitt slut, men ännu har Björn Sundeby inte givit med sig, trots att han dessutom har ett löpande vite på 30 000 per kvartal hängande över sig (25 000 kronor för utfyllnaden och 5 000 för diket).

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons