Annons
Nyheter

Nu skall besöksnäringen lyftas

Nyheter • Publicerad 1 september 2008

BORGHOLM

Förra veckan hölls en två dagar lång nätverksträff med turismaktörer från hela landet på Hotell Borgholm.

Annons

Under träffen, där Regionförbundet i Kalmar län stod som värd, diskuterade man bland annat olika samverkansformer för besöksnäringen och en föreläsare var Dennis Bederoff, ansvarig för turistnäringsfrågor vid Nutek.

– Det var 35 deltagare, både politiker och tjänstemän, från Överkalix i norr till Malmö i söder och mötet var väldigt uppskattat, säger Chrisitna Torstensson som jobbar med besöksnäringsfrågor på Regionförbundet.

– Dessutom blev det en fin marknadsföring för vår region, flera deltagare deklarerade att de kommer tillbaka med familjen.

Deltagarna representerade 20 länsorganisationer och regioner och från Västsvenska Turistrådet fanns Bo Öster och Conny Brännberg, tjänsteman respektive politiker, kd.

– Vi startade nätverket för två år sedan för att dryfta just turismfrågor kollegor emellan. Nu ska vi gå vidare och hitta ett samarbete med Sveriges kommuner och landsting, SKL, som är den naturliga parten för oss, säger Bo Öster.

”STÖRRE ÄN BILINDSUTRIN”

På träffen deltog också Mönsterås kommunalråd Roland Åkesson som också är ordförande i beredningen för tillväxt och regional utveckling på SKL.

– Det gäller att få SKL:s ledning att förstå att vi måste lyfta upp näringen till en högre nivå. Idag omsätter den över 240 miljarder, vilket är större än bilindustrin, inflikar Eddie Forsman, vice ordförande i Regionförbundets styrelse och moderatpolitiker i Borgholm.

– Och vidare till regering och riksdag.

Conny Brännberg tillägger att näringen fått en allt större uppmärksamhet.

– Och vi upplevs också som trygga, säkra – och exotiska av utländska turister. Vi har också en stående inbjudan till näringslivsminister Maud Olofsson om att träffas för att diskutera de här frågorna, säger Conny Brännberg.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons