Nu ska silon väck
Inte särskilt fotogenisk, rent av DDR-ful, uppnått pensionsålder, stått oanvänd i tio år och nu ska den ner lantmännens gråa betongklump till spannsilo i yttre hamnen i Borgholm.
En sådan här markbit växer inte på trän, nu frigörs 3 000 kvadratmeter som tidigare varit bromskloss, kommenterar Leif Fransson från Kalmar Lantmän.
Buller och oväsen, damm och rök från tidig morgon till sen kväll och med start nu på måndag? Kort sagt, ett jäkla liv?
Start på måndag stämmer, resten ska inte göra det.
Betongen kommer att klippas upp, vilket är en tyst metod. Vi kommer att ta hänsyn till den känsliga omgivningen. Det kommer att bli så tyst som det kan vara, bedyrar rivningsprojektledare Mats Gustafson från Stena Recycling.
Bilningsarbete måste ändå till, men under begränsad tid. I övrigt ska en 60 ton tung höjdrivningsutrustad grävmaskin fixa det mesta. Längst ut på maskinens 45 meter långa arm finns klippaggregatet som beseglar silons öde.
En spektakulär maskin, ler projektledare Gustafson.
Moln av damm ska undvikas medelst vattenbegjutning,
Jobbet, som utförs av underentreprenören Globax, beräknas ta tio veckor och ses av Stena som ett referensobjekt där allt rivningsmaterial, inklusive 6 000 ton på plats finkrossad betong, kommer att återanvändas.
Vi ser till att varje del från silon får en ny plats i kretsloppet.
Delar av den krossade betongen ska användas till återfyllning av området, i övrigt ska massorna transporteras bort landvägen.
Efteråt sitter Kalmar Lantmän på en guldklimp, något den lantbruksdominerade föreningen utnyttjat hårt i flytt-förhandlingarna med den lantbrukspräglade C-ledningen för Borgholms kommun. Önskemålet från kommunen är att lantmännen flyttar för att lämna plats åt bostäder med riktigt sjönära lägen. Något lantmännen åtminstone utåt visar ljummet intresse för.
Vad som händer sedan? Nu tar vi en sak i sänder och städar upp och fixar till ytan. Det blir en 3 000 kvadratmeter stor och snygg och ren grusplan, säger Leif Fransson från Kalmar Lantmän diplomatiskt.
Men finns det intresse för bostäder är det upp till exploatörer att höra sig. Sådana här markbitar växer ju inte på trän, det är en av Ölands finaste tomter, tilläger han belåtet.
Samtidigt går Kalmar Lantmän i utbyggnadstankar. Dagens verkstadslokal klarar inte dagens lantbruksmaskiner, de får inte plats på höjden.
Vi behöver göra en tillbyggnad av maskinverkstaden, bygglovshandlingar är på gång, bekräftar den numera pensionerade kredit- och finanschefen på Kalmar Lantmän.
Samhällsbyggnadschef Göran Borgö ser det som positivt att det börjar hända saker i yttre hamnen och förklarar frankt att kommunens strategi är att lantmännen flyttar därifrån.
Men det kan bli en kompromiss också. Vi har en bra dialog, vi får se vad som händer, säger han.
Till sist en vädjan från Stena.
Säkerheten är prio ett för oss, området kommer att inhägnas och skyltas och hållas stängt för allmänheten. Men jag vill ändå betona att området innanför grindarna är ett riskområde under begränsad tid och därför får allmänheten inte vistas där, säger Mats Gustafson.
Håll er utanför grindarna alltså, där ska det enligt Stena vara riskfritt.