Annons
Nyheter

Nu ska patienterna få möta samma ansikten

Nyheter • Publicerad 13 oktober 2009

En nyanställning på Färjestadens hälsocentral och två utbildningsläkare i Mörbylånga ska bidra till att alla patienter kan få en namngiven läkare.

– Det ger en kontinuitet för patienterna, säger Patrik Glasberg, verksamhetschef på Primärvården södra Öland.

Annons

Hälsocentralen i Färjestaden har länge legat ohjälpligt efter den enorma inflyttningen som skett i samhället.

– Bara i år har 225 nya personer listat sig här, och 1100 är inte skrivna hos någon egen läkare, säger Patrik Glasberg.

Men sedan den 1 oktober är distriktsläkaren Charlotta Svedlund fast anställd i Färjestaden. Därmed har hälsocentralen sex läkare, och förhoppningsvis ska patienterna hädanefter kunna möta samma ansikte vid varje sjukbesök. Den som bokar två-tre veckor i förväg kan räkna med att få den läkare som personen är listad hos. Däremot finns ingen sådan garanti vid akuta besök.

– De patienter som idag inte har en namngiven läkare kommer att erbjudas Charlotta. Sedan är det självklart möjligt att byta eller välja att inte ha någon namngiven läkare, säger Patrik Glasberg.

Om sanningen ska fram så är Charlotta Svedlund inte helt ny på hälsocentralen i Färjestaden. Hon blev specialistläkare här 1989, men sedan lockade utlandstjänstgöring och arbete i Stockholm.

– Men jag är en Ölandsfantast och vill gärna bo här. Jag tror att jag kan bidra till en bättre blandning bland läkarna eftersom vi nu är två kvinnor och fyra män, säger hon.

I Mörbylånga kvarstår problemet med en vakant läkartjänst. Denna är i nuläget ersatt med två legitimerade läkare som går specialistutbildning. Därmed finns det fyra läkare på hälsocentralen i Mörbylånga.

En av utbildningsläkarna är Niklas Norén, i grunden Borgholmsbo men som nu har valt att bosätta sig på södra delen av ön.

– Det är roligt att komma utanför storstan och arbeta på landsbygden. Restiden här gör att vi på hälsocentralerna måste bedöma så mycket som möjligt på plats, och inte bara skriva under ett papper för att skicka patienten vidare, säger han.

En patient kan välja att ha Niklas Norén och den andre utbildningsläkaren, Patrik Berndtsson, som sin namngivne läkare.

– Men eftersom vi går utbildning så kan vi ibland vara borta under längre perioder, exempelvis för vidareutbildning på länssjukhuset. Under den tiden kan det vara svårt att få mig som läkare. Antingen får patienten välja att ta någon annan läkare, eller vänta tills jag kommer tillbaka.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons