Annons
Nyheter

Nu SKA Borgholms torg förnyas

Nyheter • Publicerad 25 november 2011

BORGHOLM

Det ligger 1,7 miljoner i potten, ett slutgiltigt förslag har tagits fram, men ännu har man inte tryckt på startknappen.

Annons

Torgets förnyelse har diskuterats under en lång tid och en del förändringar har de facto gjorts, bland annat plantering av lindarna runt torget.

Men efter nyår ska projektet äntligen komma till skott.

– Visst har det dragit ut på tiden, men samtidigt är det bra att det fått mogna fram, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

– Ingen hade väl anat att sommarens evenemang på torget skulle bli en så stor succé, totalt kom över 40 000 personer. Det har lett till att gräsytan framför kyrkan kommer att behållas för olika aktiviteter. Scenens placering visade ju sig vara perfekt.

Det amerikaarv som Borgholms kommun tidigare fått uppgick till 1,7 miljoner och kan alltså beskrivas som en skänk från ovan, med tanke på kommunens begränsade investeringsmöjligheter. Visserligen ska en del användas till en permanent scen på torget i Löttorp, men huvuddelen av pengarna går till torgförnyelsen.

– Till nästa sommar kommer Storgatan tvärs över torget att lyftas upp till torgets nivå och ytan söder därom får ny markbeläggning. Det gäller även trottoarområdet norr därom och hela torget kommer att få en ny och enhetlig belysning.

– I kostnadskalkylen finns också reservmedel för oförutsedda utgifter, säger Lisbeth Lennartsson och tillägger att donationer också skulle vara välkomna.

FLEXIBELT TORG

Samhällsbyggnadsförvaltningen har gjort en förstudie och tagit fram ett underlag för åtgärder. Detta har justerats efter sommarens framgångsrika projekt och stämts av i en informell ”stadskommitté”. Kommittén har träffats flera gånger efter sommaren och står gemensamt bakom förslaget som lyder så här:

”Syftet är att ta fram ett torg som är flexibelt och som enkelt kan ändras inför olika behov, främst mellan sommar och vinter. Torget ska kunna kännas lätt och intimt, men samtidigt också ha möjlighet att ta emot stora arrangemang med många besökare.”

Annons

INRÄTTA KOMMITTÈ

Den informella stadskommittén ska nu bli permanent. I ett förslag till kommunstyrelsen vill man inrätta en kommitté som har till uppgift att ta initiativ för stadens förnyelse, öka kvalitativa aktiviteter och samordna permanenta och tillfälliga aktörer. Den bör få befogenhet att i samråd utveckla fortsätta att utveckla Borgholms torg och andra av stadens rum till den aktiva och attraktiva plats som staden kan vara.

I kommittén ska ingå en representant vardera från Cityföreningen och Framtid Borgholm, stadsarkitekt Leo Eriksson, planeringschef Christer Petersson, servicechef Hasse Johannesson samt byggnadschef Göran Borgö som sammankallande.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons