Nu sätts gastronomin på kartan
BORGHOLM
Nu bildas Smålands och Ölands Gastronomiska Akademi, vars ambition är att på olika sätt utveckla den gastronomiska särarten och nivån i regionen.
Vi vill signalera matens betydelse för hela regionen, från Jönköping i väster till Öland i öster, sa Akademins sekreterare Christer Fredriksson.
Gastronomi kan definieras på följande vis; matens och måltidens vetenskap hantverk och konst. Och det är just detta som den snart bildade Smålands och Ölands Gastronomiska Akademi vill föra fram.
Det är en tydlig trend att man nu söker kvalitetsprodukter där maten är en viktig beståndsdel, och det vill vi än mer erbjuda från Småland och Öland, Hotell Borgholms Karin Fransson.
BILDANDET
Smålands och Ölands Gastronomiska Akademi kommer att bildas officiellt i samband med den nationella Matlandet-konferensen på Strand Hotell Borgholm 26 september. Genom sina ledamöter kommer Akademin ha en gedigen kompetens inom gastronomin och kunna initiera, utveckla och uppmärksamma de genuina gastronomiska värdena i Småland och Öland i de samverkande områdena. Ledamöterna är vid bildandet Per Bengtsson (PM&Vänner), Karin Fransson (Hotell Borgholm), Klas Lindberg (Årets Kock 2012), Sten Janér (Regional Matkultur, Matlandetambassadör), Stephen Hwang (rektor Linnéuniversitetet), Mikael Ahlerup (Astrid Lindgrens Värld), Johan Sjöberg (Möbelriket), Erika Lagerbielke (designer/professor Linnéuniversitetet), Sven Ekberg (SR/Meny), Annika Schrewelius (Mathantverk/Eldrimner), Lars-Ove Johansson (Primärproduktion/LRF) och Karin Lundh (Källemo/Vandalorum).
NÄTVERK
Med denna gedigna skara namn har man fått med representanter för gastronomi, primärproduktion-uppfödning, förädling-mathantverk, utbildning-entreprenörskap, måltidens kultur och konst, måltidens gestaltning-glas/design-möbler, och besöksnäring-destinationsutveckling-media.
Antalet ledamöter kommer successivt att utökas för att täcka in olika verksamhetsområden där maten har en stor betydelse.
Det som slog mig när vi började diskutera detta är, att vi vet inte mycket om varandra i regionen, sa Karin Fransson.
Vi håller på att skapa ett nätverk med representanter från alla berörda parter, berättade Annika Schrewelius.
Tänk så bra det blir i framtiden, när man genom nätverket, vet att så och så många producenter av till exempel kött finns här i närområdet och dessa kan Annika Schrewelius eller Karin Fransson vända sig till när de till exempel ska utveckla nya maträtter.