Nyheter

Nu ökar servicen i ”Kroken”

Nyheter • Publicerad 28 juni 2012

BYXELKROK

Efter 20 års arbete och engagemang finns det nu en Servicepunkt i Byxelkrok. Där kommer det finnas möjlighet att köpa olika tjänster.

– Detta är en viktig del i utvecklingen av norra Öland, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

I tisdags invigdes servicepunkten på ICA i Byxelkrok. Det bjöds på tilltugg, cider och Lisbeth Lennartsson var invigningstalare.

– Det är roligt att få välkomna er alla till den här invigningen. Det är många års arbete som ligger bakom detta. Det finns ett stort lokalt engagemang och detta är en viktig del i utvecklingen av norra Öland. Sedan tidigare finns arbetet med gästhamnen, latrinpumpen och bensinstationen, säger hon.

Sedan fick representanter från aktörerna inom projektet, Tillväxtverket, länsstyrelsen, Borgholm kommun, Ölands Näringslivskontor, Hela Sverige Ska Leva, Intresseföreningen Ölands Norra och Regionförbundet ge sin syn på projektet.

– Jag tyckte det var ett bra förslag och jag hade en lokal som ändå stod tom. Vi är inte färdiga med lokalen, den ska fyllas och det finns planer för en utbyggnad. Den behövs handikappanpassas och få en egen ingång. Jag hoppas att den blir utnyttjad, säger Jörgen Petersson, som äger Ica-butiken i Byxelkrok.

FÖRSTA I LÄNET

Tanken med Servicepunkten är att företag, föreningar, ortsbor och turister ska kunna köpa tjänster där. Till exempel koppla upp sig på internet, hålla videokonferenser, föreläsningar, turistinformation, ta del av kommunala blanketter och äldre ska få hjälp med att betala räkningar via internet. Tillväxtverket är också med och finansierar personal för tio timmar i veckan.

– Det här är den första servicepunkten som har byggts ur ett medborgarperspektiv i länet. Det har varit ett stort engagemang och nu är lokalen klar. Nu ska de försöka få ett innehåll i den men med engagemanget som finns både lokalt och kommunalt är jag inte orolig. Servicepunkten kommer utan tvekan att fyllas med service, säger Bo Lönnqvist, från Hela Sverige Ska Leva.

STARTSKOTTET

Ulrick Nilsson har tillsammans med Bo Lönnqvist varit projektledare för Servicepunkt Byxelkrok. Under arbetet hade han en halvtidstjänst och han är nöjd med resultatet.

– Det känns givetvis bra och nu gäller det att vi fyller det med innehåll. Här kommer folk att få köpa tjänster av servicepunkten. Det är precis i startskottet så vi har inte hunnit att få ordning på allting, men snart kommer vi i gång, säger han och fortsätter:

– Vi har bevisat att det går att samarbeta. Vi har en bensinstation och nu har vi en servicepunkt. Jag vill tacka Lars Frick som ställde upp och förde in våra idéer i kommunhuset. Han har varit jätteviktig.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.