Nyheter

Nu lockar Öland även belgare

Nyheter • Publicerad 19 november 2007

BORGHOLM

För tre år sedan började Borgholms kommun marknadsföra sig i Holland och sedan dess är det åtskilliga holländare som slagit ner sina bopålar. Nu är det dags för grannlandet Belgien, dit en delgation åker denna vecka, efter en inbjudan från universitetsstaden Leuven, tre mil Bryssel.

Mellan den 21 och 23 november kommer näringslivschef Anders Nyholm, Irene de Veer på Holländska Handelskammaren i Löttorp och kommunalrådet Lisbeth Lennartsson att tillsammans med Rob Floris från Arbetsförmedlingen Utland i Kalmar län att berätta om möjligheterna att bo och jobba på Öland för presumtiva inflyttare.

– Det finns ett stort intresse för Skandinavien och vi fick en förfrågan om vi ville komma till Belgien, där man hört talas om det öländska Hollandprojektet, säger Rob Floris som själv kommer från Amsterdam.

TÄTTBEFOLKAT

– Belgien är, liksom Holland, ett mycket tättbefolkat land och trafiksituationen är oftast kaotisk. Det bor omkring 11 miljoner människor i landet, men vi kommer att fokusera på Flandern i den norra delen med cirka sex miljoner invånare, förklarar Rob Floris.

Sverige har ju en befolkning på drygt nio miljoner, men på en yta som är elva gånger större än Belgiens. Belgien är ett tämligen splittrat land, ja, Flandern i norr och Vallonien i söder är väl mer eller mindre i luven på varandra. Och det finns inte en regering vär namnet. I söder talas det franska, medan befolkningen i norr är trespråkig; holländska, tyska och franska.

– Det man brukar kalla flamländska är inget språk, utan en holländsk dialekt, säger Rob.

FLERA LIKHETER

Det finns likheter mellan Sverige och Belgien i både språk och kultur.

– Belgarna är mycket målmedvetna och ofta välutbildade och vi kommer att ta kontakt med både företagare och investerare. Och söka efter yrkesgrupper det är brist på här hemma, till exempel veterinärer och tandläkare, säger Rob.

De som förhoppningsvis nappar på möjligheten att flytta hit, har dessutom goda chanser att få med sig ett startkapital, om de har ett hus att sälja.

– Ja, fastighetspriserna är tre gången så höga som i Sverige, och belåningen är oftast mycket låg, säger Rob Floris och tillägger att det redan finns ett stort mediaintresse inför det öländska besöket.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.