Annons
Nyheter

”Nu går jag” sade Rolf Edmark mitt under Ötab-informationen

Nyheter • Publicerad 11 juni 2008

BORGHOLM

Borgholms kommunledning hade under tisdagen kallat samman till, som många trodde, ett internt politikermöte för att informera om näringslivets köp av Ölands Turist AB, Ötab. Till de flestas överraskning visade det sig dock vara ett offentligt möte, eftersom en av lokaltidningarna tillåtits närvara.

Annons

– Jag tycker det är bra, eftersom jag har beskyllts av Per Lublin för att mörka innehållet i uppgörelsen, rapporteras kommunalrådet Lisbeth Lennartsson ha sagt.

Rolf Edmark, avgående ordförande i turistnäringens bolag, beklagade att Lisbeth Lennartsson sagt sig inte ha fortsatt förtroende för honom på en ordförandepost, och sade sig ha haft åtskilligt att meddela de närvarande politikerna om spelet bakom kulisserna om mötet inte varit offentligt, varpå han lämnade mötet, för att, som han sade, ägna resten av kvällen åt fotboll.

NÅDDE INTE ÄNDA FRAM

Det rapporteras att de flesta politikerna verkar vara i huvudsak nöjda med det upplägg som de förhandlande parterna kommit fram till. Klart verkar det dock vara att politikerna helst sett att köparen Vision Öland AB köpt hela ÖTAB, inte bara 91 procent. Kommunalrådet i Mörbylånga, Kent Ingvarsson, hade för sin personliga del antecknat denna synpunkt i protokollet.

– Men där kom vi inte ända fram, då hade det inte blivit någon affär, sägs Lisbeth Lennartsson ha sagt.

Vision Ölands närvarande representant, Richard Teern, förklarade näringslivets ståndpunkt att man vill ha med kommunerna i styrelsen som samtalspartner, så att även det offentligas synpunkter på turismens utveckling kan komma fram i styrelsearbetet.

I övrigt uttrycktes en del politikerförundran över att Skördefesten värderats så högt och ÖTAB så lågt. Trots alla miljoner som investerats i ÖTAB under senare år så betalar Vision Öland bara 136 501 kronor för sin majoritetsandel i bolaget, medan Ölandskommunerna får betala nära 2 miljoner kronor i kontanta medel för att lösa ut Skördefesten ur ÖTAB. Skördefesten består ju till nästan hundra procent av ideella, delvis mycket svåruppskattade värden, framhölls det.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons