Nyheter

Nu byggs det i Björkviken

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2008

Nu gjuts plattan till det första huset i bostadsområdet Björkviken mellan Borgholm och Köpingsvik.

– I dagsläget har vi sålt fem tomter och under hösten påbörjas byggandet av fyra villor, säger P G Åberg på Björkvikens Bygg AB.

Med tanke på konjunktur– och ränteläge är väl kanske inte tajmingen den bästa för ett nytt bostadsområde, men P G Åberg är inte så orolig.

– Vi hade väl förhoppningar om att sälja tomterna på ett par år, men den processen lär bli utdragen.

Under Skördefesten var det visning av Björkviken och tillströmningen var stor.

– Ja, det finns ett stort intresse för tomterna, men man måste skilja mellan intressenter och verkliga intressenter. Men visst hade vi flera av de senare, säger P G Åberg.

Nu är alla VA-, el– och teledragningar klara i området liksom vägar och fundament till gatubelsyning.

– Från början hade vi tänkt att göra arbetet i två etapper, men det visade sig förmånligare att ta allt på ett bräde.

De fyra husen som byggs ligger alla på första parkett, det vill säga närmast Kalmarsund. Men eftersom nivåskillnaden är stor i området är det sjöutsikt från de allra flesta tomterna.

Ett av de fyra hus som ska byggas är dessutom väl tilltaget i storlek.

– Ja, det är en dam som köpt två tomter och våra arkitekter har ritat ett hus på drygt 300 kvadratmeter, säger P G Åberg och tillägger att det här är ett undantag från den ursprungliga planen.

Bygglov har beviljats för damen, som heter Franziska Appel och som kommer från Wien i Österrike. Huset är på 345 kvadratmeter och innehåller förutom kök, vardagsrum, sovrum och gästrum även två arbetsrum, vilket visar att det kommer att användas för både boende och verksamhet.

Dessutom byggs ett poolhus på 43 kvadratmeter och en pool på sex gånger fyra meter.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.