Annons
Nyheter

Nu blir det innebandy, dans och fotboll på skolschemat

Nyheter • Publicerad 20 augusti 2007

MÖRBYLÅNGA

Höstens schema ser lite roligare ut för Skansenskolans elever. Eller vad sägs om dubbeltimma fotboll? Eller innebandy? Eller dans?

Annons

Från och med i höst erbjuder Mörbylångaskolan sina elever möjligheter att bättra på sina talanger under skoltid och under ledning av duktiga instruktörer. Under lite drygt två lektioner i veckan får eleverna under rubriken Elevens val möjlighet att välja ett ämne som ligger det varmt om hjärtat.

– Vi har märkt ett stort intresse bland eleverna för det här. Vi har elever som ringer för att bevaka sina förstaval, berättar Per Malmkvist, rektor vid Skansenskolan.

67 elever har valt fotboll, 35 innebandy, 26 ridsport, 23 dans, 14 golf, 52 it-media och hela 85 vill bättra på sina kunskaper i matlagning. Andra elever har valt bild, musik, dans, teater, träslöjd, textilslöjd, science och spetsmatte.

MÖTA KONKURRENSEN

Någonstans runt 200 000 kronor kommer satsningen att kosta årligen. Pengar som Per Malmkvist hoppas att skolan ska kunna vinna tillbaka.

– Det handlar om skolpengen. Fem-sex extra elever finansierar projektet, förklarar Per Malmkvist.

Inför höststarten har till exempel ingen elev lämnat Skansenskolan. Satsningen på idrott, kultur och matlagning är ett sätt att möta konkurrensen från bland annat friskolorna.

– Det gäller att få eleverna i den norra kommundelen att tycka det vara värt att åka till Mörbylånga. För oss räcker det inte med att vara lika bra, vi måste vara mycket bättre. Så krasst är det, säger Per Malmkvist.

Det är ett stort pussel som lagts inför skolstarten för att få allt att fungera, bland annat med bussar till och från de olika aktiviteterna. Några små detaljer återstår ännu att lösa. Men på det hela taget är det ett imponerande koncept som skolledningen sytt ihop.

EXTRA TRÄNINGSPASS

Annons

– Det här är jättebra för vår del, ett extra träningspass under skoltid. Vi har ju annars svårt med halltider, säger

Magnus Gustafsson, Färjestaden IBK:s tränare som tillsammans med tränarkollegan Anders Bemervik ansvarar för innebandyeleverna.

– Ett bra komplement till klubbträningen. Här kan killarna och tjejerna får träna lite mer på sådant som de kanske inte annars får tid till hemma på klubbträningen, fyller fotbollsläraren Markus Jäverskog från Smålands FF i, vilken kommer att få en hjälpinstruktör för att klara av sin grupp på 67 elever.

Andra lärare som knutits till Skansenskolan är till exempel Aledals ryttarinstruktör Lena Nilsson, Mikael Jaensson på Saxnäs Golfklubb och Södra Ölands Musikalförenings rutinerade dansinstruktör Joachim Sandberg.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons