Annons
Nyheter

Nu blir det alvar för Gripen Gas

Nyheter • Publicerad 26 september 2011

ÖLAND

Gripen Gas har inga konkreta planer på att börja provborra på Öland. Men om det blir aktuellt kommer det att ske med minsta åverkan på naturen.

Annons

– Jag förstår oron för hur det här kommer att genomföras, säger Torgny Berglund, styrelseordförande i Gripen Gas.

Gripen Gas har påbörjat skrivbordsarbetet med att undersöka om det finns några förutsättningar för att hitta gas på Öland. De går igenom teknisk data från tidigare brunnsborrningar, där gas har påträffats.

– Vi har ännu inte bestämt om vi tänker genomföra några provborrningar på Öland. Först måste vi undersöka de geologiska förutsättningarna för att finna gas i Ölands berggrund. Men där är vi inte än, säger Torgny Berglund.

EFFEKTIV ENERGIKÄLLA

Gripen Gas tror att naturgas kan användas i en övergångsperiod till dess att hållbara alternativa energisystem har utvecklats.

– Naturgas är en effektiv och bra energikälla. Den ger 20 procent lägre koldioxidutsläpp än olja och kol, hävdar han.

– Dessutom läcker det redan ut metangas från berggrunden via sprickor i marken. En gas som är mycket farligare för atmosfären än koldioxid. Men vi skulle kunna utvinna en del av metangasen och därmed reducera metangasutsläppet, säger han.

Om det blir aktuellt med provborrningar kommer de att borra små hål, som borras med samma borriggar som används vid borrning efter bergvärme eller vatten. Borrplatser kommer att väljas som ligger nära befintliga vägar och spår för att undvika skador på mark, grödor och skog.

– Vi kommer inte att lämna några öppna hål i marken. Vi kommer att följa gällande rutiner vilket innebär att vi kommer att täppa igen hålen med cement och återställa marken som den var, säger han.

INGA GIFTER

Annons

En vanlig metod för att utvinna naturgas heter hydraulic fracturing, även kallat fracking. På grund av osäkerhet i hur den påverkar miljön har den förbjudits i flera länder i väntan på mer forskningsmaterial.

I metoden används vatten, sand och en blandning av flera giftiga kemikalier som skickas ner i borrhålet. Vatten och giftiga kemikalier skickas ner i borrhålet för att få berget att spricka och på så vis få ledande kanaler för gasen. Sanden sprutas ner för att hålla sprickorna öppna.

– Vi tror inte att det är nödvändigt i det här fallet. Vi kommer inte att använda fracking för att öka flödet av gas. Alunskiffern är en mycket gammal bergart och naturligt uppsprucken så det finns inget behov av att spräcka upp den, säger han.

LOKAL GASFÖRSÄLJNING

Gasen som eventuellt kommer att utvinnas ska omvandlas till el och värmeproduktion som sedan säljs till lokala kunder.

Han förstår de som är oroade för hur naturen och miljön kommer att påverkas.

– Det är en helt naturlig reaktion. Det man inte känner till är man rädd för. Men det kommer att genomföras i en väldigt liten skala och det kommer inte att synas mycket ovanför jorden, det mesta händer under jorden. Vi följer etablerade procedurer för att hålla markägarna informerade om vad som planeras av borrningar om och när vi kommer så långt. Men jag vill förtydliga att vi inte har några konkreta planer på att börja borra. Vi är inte där ännu, säger han.

– Om man påvisar tillräckliga mängder gas i alunsskiffern på Öland, kan det ta flera år innan man kommer att kunna producera gas. Det krävs ett särskilt tillstånd för att utvinna gasen och det innebär bland annat miljökonsekvensutredning, samråd samt godkännande från Länsstyrelsen, fortsätter han.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons