Annons
Nyheter

Nora, med viljan att förändra

Nyheter • Publicerad 27 maj 2011

FÄRJESTADEN

Ölands friskolas tema inför valet 2010 blev inte ett vanligt skolarbete för 15-åriga Nora Eklöv. Det förde henne rakt in i politiska hetluften och förra helgen deltog hon på Miljöpartiets kongress.

Annons

Under temaarbetet på skolan representerade Nora Miljöpartiet och fastnade för partiets program.

– Från början var jag mest engagerad i djurrättsfrågan, men sedan läste jag resten av partiprogrammet och det lät jättebra, säger Nora Eklöv.

TIPS AV WETTERSTRAND

Det tal hon skrev inför slutanförandet på skolan, skickade hon till dåvarande språkröret Maria Wetterstrands sekreterare Anders Wallner. När han hade läst talet blev Nora inbjuden till direktsändningen av den allra sista tv-debatten innan valet i september.

– Mamma följde med och efter det var vi med på efterfesten i sossarnas hus i Stockholm. Där stod vi i köket och pratade med Maria Wetterstrand, säger Nora Eklöv och ler.

Hon och Wetterstrand har sedan dess haft kontakt via Facebook och mail. Nora blev dessutom inbjuden till språkrörets avtackning tidigare under våren.

– Om jag har frågor så får jag lite tips av henne. Jag skriver ofta på Facebook vad jag gör och när vi möttes på kongressen så sade hon att jag var engagerad.

ÄNDRADE MOTION

Nora Eklöv gick med i Miljöpartiet och ungdomssektionen Grön Ungdom i höstas. Därför kunde hon åka som Mörbylånga kommuns ersättare till partiets kongress i Karlstad förra helgen. Där deltog hon tillsammans med ordinarie representanten Eva Traore Dahlberg och den andra ersättaren, Jutta Swärdh.

– Det var jättekul och intressant med alla beslut. Röstningen gick fort så det gällde att hänga med på vad de sade.

Annons

Framför allt gillade Nora kongressens upplägg med ett påverkanstorg. Det går ut på att alla motioner sätts upp på en vägg, och de motioner som får mer än sju ombudsröster tas upp till omröstning i plenum. På påverkanstorget finns också möjlighet att ändra i motionernas att-satser, det som partiet föreslås ta beslut om. Och här fick Nora med en förändring.

– Det handlade om att vita tak behövs för att de sägs minska den globala uppvärmningen, på grund av hur de reflekterar solens strålar. Men jag anser att det inte fungerar i Sverige eftersom vi ligger för långt norrut.

Hon skrev därför om att-satsen till att ”Miljöpartiet verkar för att Sverige ska arbeta för att byggnader förses med miljövänliga tak som till exempel solfångare, solceller och gröna tak”.

– Det fick stöd av 17 ombud på påverkanstorget och under omröstningen fick det bifall. Det känns jättekul för nu står det med som en av alla grejer som partiet ska stå för i sitt program.

Nästa år planerar Nora att skriva en egen motion, som rör vargjakten.

ÄNDRA SÄTT ATT LEVA

Till hösten börjar hon Samhälle Media-programmet på John Bauer-gymnasiet i Kalmar.

– Jag satsar först på att bli journalist men i slutet satsar jag på att bli miljöminister.

• Språkrör då?

– Jag tror det. Det skulle vara kul att vara där och verkligen förändra.

Annons

För ”förändra” är Nora Eklövs ledord.

– Jag har en sjukdom och har varit med om mycket. Jag gillar att förändra och vi måste göra något åt miljöförstöringen. Vi måste ändra på vårt sätt att leva annars kan vi inte leva.Nora om…

…att Maria Wetterstrand slutar som språkrör:

”Lite tråkigt, men det blir nog bra”.

…de nya språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson:

”Jag tror att de kan tillföra mycket, båda är väldigt engagerade har jag hört. Jag har inte träffat dem, men hörde deras tal och de var väldigt inspirerande.”

…vad hon vill förändra i Mörbylånga kommun:

”Att kollektivtrafiken förbättras, att bussarna går oftare och till fler ställen. Och så vill jag ha fler vindkraftverk. Jag tror att vi kan klara oss på vindkraftverk och solenergi på Öland, bara vi vågar acceptera att prova på det.”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons