Nyheter

Ninjamannen tillbaka

Nyheter • Publicerad 4 juli 2012

BORGHOLM

Ninjamannen är tillbaka i Borgholm. Denne danske medborgare klassas av SÄPO som en säkerhetsrisk mot kungafamiljen.

– Han sa att han skulle tälta på Solliden, berättas det för Ölandsbladet.

Sommaren 2008 och dagarna innan firandet av kronprinsessans Victorias 31– årsdag klev den då 44-årige Ninjamannnen in på Ölandsbladets expedition för att riva sönder en tidning med Victoria på förstasidan.

– Ni ska inte skriva om Victoria, jag tycker inte om Victoria, skrek han till kontorspersonalen.

Den danske medborgaren, utklädd som en Ninjakrigare och med lössläppt hund, uppträdde sedan hotfullt mot allmänheten i Borgholm under flera dagar och blev nyhetsstoff världen över.

HATAR

När polisen till slut ingrep, under en uppmärksammad insats mitt i sommarvimlet på Storgatan inför hundratals vittnen, var Ninjamannen utrustad med ett stort svärd, spottade på affischer med Victoria och skrek ”Hatar, hatar, hatar”

– Han finns i Säpos register och är med i listan över personer Solliden-polisen ska hålla utkik efter. Troligen finns han även med i danska register, berättades det för Ölandsbladet då.

Nu är Ninjamannen tillbaka i Borgholm, endast någon vecka innan Victoriafirandet drar igång.

TÄLTA

I slutet av förra veckan besökte han en av butikerna efter Storgatan.

– Han ville att jag skulle känna igen honom, berättar en butiksanställd för Ölandsbladet.

– När jag inte gjorde det direkt sa han att han skulle tälta på Solliden och då började jag förstå vem han var, fortsätter uppgiftslämnaren.

Även Ölandsbladet har sett Ninjamannen, nu utan Ninja-utstyrsel och även utan hund, men helt svartklädd. Enligt uppgift var han mycket nära att bli överkörd vid lördagens sportbilsolycka på torget och han finns också med i det filmklipp Aftonbladets webb-upplaga lagt ut från händelsen.

SÄPO

– SÄPO måste titta på dessa uppgifter, det är en SÄPO-grej, säger en poliskälla till Ölandsbladet.

Personskyddet kring kungafamiljens medlemmar finns hos säkerhetspolisen medan områdesskyddet runt Solliden handhas av länspolisen.

Ölandsbladet har inga uppgifter om att Ninjamannen ska ha uppträtt hotfullt under denna vistelse i Borgholm.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.