Annons
Nyheter

Nej till upphävd bygglovsavgift

Nyheter • Publicerad 29 augusti 2007

BORGHOLM

Länsrätten har avslagit en kvinnas överklagan om bygglovsavgift. Hon menar att hon aldrig blivit informerad om att det kostar att ansöka om bygglov. Kvinnan ansökte i slutet av förra året om bygglov för att upprätta en spaljé på tomten. Men miljö- och byggnadsnämnden i Borgholm avslog detta.

Annons

Därefter fick hon en räkning från kommunen på 2 013 kronor. Men hon hävdade att hon inte visste att det kostade att ansöka om bygglov. Hon avsåg heller inte att betala avgiften då hon fått avslag på sin ansökan. Därför överklagade hon det hela till länsstyrelsen.

RÄTT ENLIGT LAG

Länsstyrelsen bedömde dock att det är upp till den som ansöker om bygglov att ta reda på vilka regler som gäller för en sådan åtgärd. Kommunstyrelsen beslutar om avgiftens storlek och enligt lag har byggnadsnämnden rätt att ta ut bygglovsavgift även om själva bygglovet vägras.

”Länsstyrelsen anser att det är olyckligt att klagande inte har känt till bygglov- och anmälningsavgiften. Detta medför dock inte att kommunen skulle sakna rätt att debitera klagande bygglovsavgift”, skrev länsstyrelsen i sitt beslut. Detta överklagade kvinnan till länsrätten, som nu har följt länsstyrelsens linje.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons